• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored muka sa bandama koje kontrolišu zemlju, na Haitiju najmanje 42 mrtvih i hiljade raseljenih zbog poplava

, Telegraf

Vreme čitanja: oko 1 min.

Intenzivne padavine izazvale su izlivanje nekoliko reka širom Haitija, što je zauzvrat izazvalo bujne poplave, poplave, odrone kamenja i klizišta, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija., prenosi CNN.

  • 0
Haiti poplave

Foto: Tanjug/AP

Hiljade domova na Haitiju poplavljeno je nakon obilnih kiša tokom vikenda, pri čemu su najmanje 42 osobe poginule, a 85 je povređeno, navodi se u saopštenju koje je u ponedeljak objavila Agencija za civilnu zaštitu zemlje.

Intenzivne padavine izazvale su izlivanje nekoliko reka širom Haitija, što je zauzvrat izazvalo bujne poplave, poplave, odrone kamenja i klizišta, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija., prenosi CNN.

Više od 13.300 ljudi je raseljeno, a najmanje 11 drugih je proglašeno nestalim u pet od 10 odeljenja Haitija: Zapad, Nipes, Jugoistok, Severozapad i Centar.

"Moja vlada, u dogovoru sa nacionalnim i međunarodnim institucijama, preduzima hitne mere kako bi ispunila trenutne zahteve", tvitovao je premijer Haitija Ariel Henri.

Broj poginulih je u ponedeljak stalno rastao pošto su uporne jake kiše nastavile da padaju.

Timovi za hitne intervencije i organizacije za pomoć su mobilisani kako bi pružili pomoć onima koji su pogođeni poplavama.

"Počećemo da pružamo tople obroke raseljenim ljudima u narednim satima i mobilišemo gotove obroke i suvu hranu", navodi se u tvitu Svetskog programa za hranu.

Poplave su najnovija nesreća koja je pogodila zemlju sa ionako slabom infrastrukturom, koja je poslednjih godina više puta bila pogođena kriminalnim nasiljem, političkim previranjima i prirodnim katastrofama.

Karipska nacija u velikoj meri zavisi od humanitarne pomoći.

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova upozorila je u ponedeljak da bi se poplave mogle nastaviti sa još kiše u narednim danima.

"U slučaju još jedne jake padavine, natopljeno zemljište neće moći da spreči dalje poplave, odrone kamenja i zemlje, a privremeni broj žrtava mogao bi da poraste još više", navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će se opasnost nastaviti i kroz sezonu uragana, koja je počela 1. juna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA