Vreme čitanja: oko 5 min.

Nasrnuo na policajku i tukao je, potom pucao na nju, sve uredno snimljeno i - porota ga oslobodila!

Vreme čitanja: oko 5 min.

Policajka je prva stigla na lice mesta po pozivu jedne majke koja je prijavila svog sina zbog nasilja.

  • 0
Sudija, sudski čekić, presuda Foto: Shutterstock

Čoveka iz Kalifornije koji je uhvaćen na snimku kako tuče zamenicu šerifa i puca na nju iz njenog pištolja 2019. godine, porota je proglasila nevinim za pokušaj ubistva i druge optužbe, a žrtva je rekla da ta odluka predstavlja loš presedan za sprovođenje zakona.

Bivša zamenica šerifa okruga San Bernardino Megan Makarti bila je najbliži službenik za sprovođenje zakona kada je stigao poziv za pomoć od jedne majke, koja je molila da je neko spase od sopstvenog sina.

Makarti je odjurila do kuće i videla čoveka sa "stisnutim pesnicama" koji je izašao napolje, a zatim krenuo u njenom pravcu dok je izlazila iz svog patrolnog vozila. Iza njega je bila njegova majka, sa nožem u ruci i još na telefonu sa hitnom službom.

"Poziv je upućen zbog nepoznatog problema, što u suštini znači da se nešto dešava, samo ne znamo šta", rekla je Mekarti za "Fox News Digital". "Žena sa druge strane linije je rekla dispečeru: 'O, moj Bože, o, moj Bože! Vodite mog sina odavde.'  I onda je linija utihnula. To podstiče odgovor prioriteta 1, što znači da neko mora odmah da stigne tamo."

Makarti je bila prvi policajac koji je stigao u kuću, a osumnjičeni Ari Jang je izgledao "veoma ljut", rekla je. Na snimku snimljenom komšijinim mobilnim telefonom se vidi da je počeo da je udara u lice. Zatim ju je oborio na zemlju, oteo joj pištolj i počeo da puca u njenom pravcu. Njene povrede uključivale su slomljen palac i modricu oko oka.

"Na osnovu moje obuke i iskustva, bilo je lako zaključiti da se nešto dešava", priseća se Makarti svog prvog dolaska. "Ljudi se ne naoružavaju protiv svog sina nožem bez razloga, a činjenica da je ona već tražila pomoć bila je užasna."

Kako kaže, prišla je Jangu i pokušala da smiri situaciju i potapšala ga.

"Trinaest sekundi nakon naše interakcije, rekao mi je: ’Udariću te glavom’", priseća se ona. "Tako da sam znala da njegove namere neće biti dobre."

Na snimku se vidi da ju je više puta udario, kao i da su se borili za pištolj, a on je ispalio više hitaca nakon što ga je uzeo. Mekarti je u rekla da je preživela samo zato što se pištolj zaglavio kada je prvi put povukao okidač, ciljajući direktno u njeno lice.

Jangov branilac je, međutim, tvrdio da Makarti nije imala zakonski razlog da uradi ono što je ona radila, pa je stoga njegov klijent delovao u samoodbrani.

Radž Malin, advokat odbrane, rekao je za losanđeleski ABC 7 da Makarti nije imala razumnu sumnju da bi opravdala tapšanje svog šizofrenog klijenta kada je stigla na lice mesta.

"Pitanje je bilo da li je prvobitni pritvor gospodina Janga bio legalan? Ako nije, onda nije kriv... Mogao je da je udari 100 puta, i to ne bi bilo važno."

Porota u Kaliforniji proglasila je Janga nevinim za pokušaj ubistva i napad na službenio lice, te ga umesto toga proglasila krivim za manju optužbu za nesavesno ispaljivanje vatrenog oružja, ali nije uspela da donese presudu po nekoliko drugih optužbi, uključujući otpor hapšenju.

"Cela stvar je bila da nisam dobro uradio svoj posao. Nisam imala pravo da ga pritvorim. Nisam imala pravo da ga pretresem", rekla je Mekarti. "Ali to je upravo ono za šta smo obučeni. Upravo to je ono što standardi policajaca u obuci iz države Kalifornije kažu da rade. To ga je samo uznemirilo. Bilo je to kao okidač za njega."

Policajac države Kalifornije Bill Esajli, bivši federalni tužilac i zamenik okružnog tužioca u obližnjem okrugu Riversajd, rekao je da je slučaj trebalo da ima dovoljno dokaza da obezbedi osudu - i da je u poroti možda bilo pristrasnosti protiv policije.

"Odbrana je tvrdila da ona nije imala zakonska ovlašćenja da ga pritvori, pa je stoga on slobodan da se brani i da radi šta god želi da pobegne, uključujući i prebijanje i pucanje u nju", rekao je Esajli. "To nije tačno. To nije zakon. I mislim da sudija nije trebalo da dozvoli da se taj argument iznese na taj način."

Nakon presude, čak je i okružni šerif u saopštenju rekao da je frustriran nedostatkom "smislenih posledica" u slučaju.

"Snimak govori sam za sebe, i što je još važnije, pokazuje rastuće nasilje koje doživljavaju javnost i naši zamenici", rekao je šerif okruga San Bernardino Šenon Dikus. "Delim frustraciju zbog nedostatka odgovornosti za ove drske i nasilne zločine, zločine koje je počinio kriminalac koji je stvorio situaciju u kojoj je tražena pomoć organa za sprovođenje zakona, zločinac koji je više puta i brutalno napao, razoružao i pokušao da ubije zamenika šerifa".

Makarti, i sama majka dve male ćerke, preživela je, ali je bila primorana da se povuče iz posla koji je volela zbog posttraumatskog stresa.

"Volela sam svoj posao", rekla je ona. "Svakog dana sam se istinski budila uzbuđena da radim ono što je trebalo da uradim i za šta sam se zaklela. I činjenica da mi je to oduzeto, a da ja to nisam želela, uznemiruje me."

Na kraju te intervencije stigla joj je podrška, uzvratila vatru i odvela Janga u pritvor. Iako su ga policajci upucali, Jang je preživeo taj susret i izašao na slobodu nakon što je oslobođen optužbe za pokušaj ubistva.

"Ovo je počelo od poziva izbezumljene majke koja se toliko plašila svog odraslog sina da je imala nož u ruci kada je policajac stigao tamo", rekla je Betsi Brantner Smit, penzionisani policijski narednik i portparol Nacionalnog policijskog udruženja. "Mogao je lako da ode i ubije svoju majku, možda je to pokušavao da uradi kada je pucao iz oružja. Ali ni ovde nije reč samo o policajcu. Šta je sa prvobitnim pozivaocem — majkom?"

Makarti je mogla da odluči da sačeka podršku, izbegavajući situaciju u ključnim minutama, rekao je Brantner Smit.

"Umesto toga, ona odmah ide da pomogne ovoj ženi u velikoj opasnosti za sebe", rekla je. "Treba je pohvaliti — a ne da je porota tretira kao neku vrstu građanina drugog reda."

Ali tretman Mekartijeve postavlja tužan presedan i mogao bi da navede druge policajce da oklevaju u trenucima krize u budućnosti — što bi moglo biti smrtonosno za organe za sprovođenje zakona i za građane koje oni pokušavaju da zaštite, rekla je ona.

"Nju ne samo da prebiju, oduzmu joj vatreno oružje i zamalo pogine – a ona izgubi karijeru", rekla je ona. "Ovako ona plaća hipoteku, brine o porodici."

(Telegraf.rs)

Video: Bivši advokat osuđen na doživotnu robiju za ubistvo žene i sina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA