Vreme čitanja: oko 1 min.

Respiratorni virus odneo živote četiri bebe u Čileu: Pedijatrija puna

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako je virus (RSV) očekivan, suočavamo se s jednom od najvećih epidemija u poslednjih nekoliko godina, rekla je ministarka zdravlja Ksimena Agilera

  • 0
Beba bolnica Foto: Shutterstock

Četiri bebe preminule su u Čileu, koji je pogodila najteža epidemija respiratornog sincicijskog virusa (RSV) u poslednjih nekoliko godina.

Kako pišu lokalni mediji kapaciteti jedinica pedijatrijske intenzivne nege u zemlji je veoma opterećena.

Majka jedne od preminulih beba Jesenija Sančez rekla je da je čekala od 8 do 22 sata da hitna pomoć prebaci njino dete na intenzivnu negu. Za to vreme beba je imala dva srčana zastoja.

Izveštaj čileanskog Ministarstva zdravlja u petak pokazuje je da je prosečna popunjenost kapaciteta pedijatrijskih jedinica intenzivne nege u zemlji dosegao 94 odsto.

"Iako je virus (RSV) očekivan, suočavamo se s jednom od najvećih epidemija u poslednjih nekoliko godina", rekla je ministarka zdravlja Ksimena Agilera, dodajući da su deca mlađa od jedne godine najugroženija.

Ozbiljnost ove epidemije povezana je s niskom cirkulacijom virusa tokom pandemije kovida-19, rekla je, dodajući da "sada postoji drugačija imunološka situacija, veća ranjivost, a to nas dovodi do neuobičajeno visoke cirkulacije ovog virusa".

Respiratorne bolesti u Čileu zimi imaju tendenciju vrtoglavog porasta. Situacija je pogoršana u Santijagu zbog intenzivnog zagađenja vazduha u gradu koji se nalazi u kotlini okruženoj brdima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA