≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

ISIS preuzeo odgovornost za napad na komemoraciji zamenika guvernera na severoistoku Avganistana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Komemoracija je bila u čast Nisara Ahmada Ahmadija, zamenika guvernera u Badahšanu, koji je ubijen u utorak u Faizabadu

  • 3
Islamska država, ISIS, zastava

Foto: Mark Gabrenya/Alamy/Profimedia

Teroristička Islamska država preuzela je odgovornost za samoubilački napad koji se nedavno dogodio na severoistoku Avganistana, u kojem je ubijeno najmanje 13 ljudi, a ranjeno još 30, preneo je AP.

U izjavi objavljenoj u petak, podružnica Islamske države, poznata kao ISIS u pokrajini Korasan, rekla je da je napadač ciljao komemorativni skup u blizini džamije Nabavi u gradu Faizabad u pokrajini Badahšan u četvrtak.

Teroristička grupa je objavila da je bilo više žrtava nego što je to saopštila talibanska vlada u Kabulu. Prema tvrdnjama Islamske države, ubijeno je najmanje 20 visokih talibanskih zvaničnika i ranjeno više od 50.

Komemoracija je bila u čast Nisara Ahmada Ahmadija, zamenika guvernera u Badahšanu, koji je ubijen u utorak u Faizabadu.

Za taj napad, u kojem je ubijen i vozač zamenika guvernera, a ranjeno 10 ljudi, odgovornost je takođe preuzeo ISIS. Bivši talibanski policijski zvaničnik je bio među ubijenima u eksploziji na komemorativnom skupu, rekao je portparol talibanske policije, Abdul Nafi Takor. Islamska država je pojačala napade u Avganistanu otkako su talibani preuzeli zemlju u avgustu 2021. godine, nakon povlačenja američkih i NATO trupa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA