Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD tvrde: "Kina ima špijunsku bazu na Kubi već najmanje 4 godine"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bela kuća i kubanski zvaničnici su, međutim, sve demantovali

  • 3
Kineski špijunski balon SAD Kina Amerika obala vojska mornarica Foto: Tanjug/AP/U.S. Navy

Kina upravlja špijunskom bazom na Kubi bar od 2019. godine, što je deo globalnog napora Pekinga da unapredi svoje sposobnosti za prikupljanje obaveštajnih podataka, tvrdi zvaničnik Bajdenove administracije.

Taj zvaničnik, koji nije bio ovlašćen da javno komentariše i koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da je američka obaveštajna zajednica već neko vreme svesna špijuniranja Kine sa Kube i većih napora da uspostavi operacije prikupljanja obaveštajnih podataka širom sveta.

"Bajdenova administracija je pojačala napore da osujeti kineski pritisak da proširi svoje špijunske operacije i veruje da je postigla određeni napredak diplomatskim i drugim neodređenim akcijama", rekao je zvaničnik, koji je bio upoznat sa američkim obaveštajnim službama po tom pitanju.

Postojanje kineske špijunske baze potvrđeno je nakon što je The Vall Street Journal u četvrtak objavio da su Kina i Kuba postigle načelni dogovor o izgradnji stanice za elektronsko prisluškivanje na ostrvu. Žurnal je objavio da je Kina planirala da plati milijarde dolara Kubi bez novca u sklopu pregovora.

Bela kuća i kubanski zvaničnici su, međutim, nazvali izveštaj netačnim.

"Video sam taj izveštaj za štampu, nije tačan", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi u intervjuu za MSNBC u četvrtak. "Ono što mogu da vam kažem je da smo od prvog dana ove administracije zabrinuti zbog uticaja Kine širom sveta; svakako na ovoj hemisferi i u ovom regionu, mi ovo posmatramo veoma, veoma pažljivo."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bbsr

    11. jun 2023 | 06:44

    Bravo za Kinu!!! A gde USA nema spijunske baze???Najveca Zla ovoga sveta izasla iz USA!!!

  • Jova

    11. jun 2023 | 08:29

    Pa sto se USA namestila tu blizu Kube?

  • Sale71

    11. jun 2023 | 07:27

    To je bila Ruska kolonija sve je tamo ostalo pa I crveni dugmici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA