Vreme čitanja: oko 2 min.

Stigla nova uredba, da li je ovo kraj Vagnera? Prigožin odmah reagovao: Nećemo potpisati ugovor sa Šojguom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prigožin je rekao da je "Vagner" potpuno podređen interesima Rusije, ali da bi visoko efikasna struktura komandovanja grupe bila narušena kada bi se podredila Šojguu

  • 0
Vagner grupe i Jevgenij Prigožin , zatvorenici Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Sve ruske dobrovoljačke jedinice potpisaće ugovore sa Ministarstvom odbrane do 1. jula, najavio je na telefonskoj konferenciji zamenik ministra odbrane Nikolaj Pankov.

Odgovarajuću naredbu potpisao je ministar odbrane Sergej Šojgu, a prema obrazloženju, ova odluka će „omogućiti davanje neophodnog pravnog statusa dobrovoljačkim jedinicama i proširenje mogućnosti popunjavanja jedinica vojnim licima i dobrovoljcima“.

„Zaključivanje ugovora građana sa državom je pre svega produženje mera socijalne zaštite i podrške koje je država donela za njih i članove njihovih porodica“, objasnio je Pankov.

Bahmut Ukrajina Vagner Jevgenij Prigožin Foto: Tanjug/AP

Nije prošlo mnogo, a na ruskim kanalima su se pojavila objašnjenja da je to zapravo napad na Jevgenija Prigožina i njegove Vagnerovce. Tako je telegram kanal Sota sugerisao da ovim naređenjem Ministarstvo odbrane želi da potčini ruske privatne jedinice, uključujući Vagnera, koje su sada u statusu dobrovoljačkih formacija.

Ovo je Šojguova osveta jer je Prigožin više puta javno kritikovao rusko Ministarstvo odbrane i lično ministra odbrane. Naime, u prvim mesecima 2023. Prigožin je nekoliko puta optužio Ministarstvo odbrane da je odbilo da izda municiju PMC Vagner, a Šojgua i generale za nekompetentnost.

Sergei Shoigu, Sergej Šojgu Foto: Tanjug/AP

Naravno, na odgovor sa druge strane nije trebalo dugo čekati. Prigožin je jasno stavio do znanja da Vagner neće potpisati nikakve ugovore sa ruskim Ministarstvom odbrane, odbijajući na taj način pokušaje ministarstva da stavi "Vagner" pod svoju vlast.

- Članovi Vagnera su izuzetno profesionalni i efikasni. Nažalost, većina vojnih jedinica nema takvu efikasnost, a to je upravo zbog Šojguove nesposobnosti da pravilno upravlja vojskom - rekao je Prigožin.

Osnivač ruske privatne paravojne organizacije "Vagner" Jevgenij Prigožin izjavio je danas da pripadnici te grupe neće potpisati bilo kakav ugovor sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, odbijajući na taj način pokušaje ministarstva da stavi "Vagner" pod svoju vlast.

Prigožin je rekao da je "Vagner" potpuno podređen interesima Rusije, ali da bi, kako je naveo, visoko efikasna struktura komandovanja grupe bila narušena kada bi se podredila Šojguu.

Yevgeny Prigozhin Jevgenij Prigožin Foto: Tanjug/AP

"Šojgu ne može pravilno da upravlja vojnim formacijama", istakao je Prigožin.

On je rekao da bi ministarstvo moglo iskoristiti nepoštovanje naredbe kao razlog da se "Vagneru" oduzmu zalihe oružja i municije, preneo je Rojters.

"Vagner" je u maju zauzeo ukrajinski grad Bahmut posle višemesečne bitke u kojoj je stradalo na desetine hiljada ljudi.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak nakon pada ukrajinskog helikoptera nadomak vrtića u Kijevu: Vatrogasci izvlače tela

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA