≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Milijarder, medijski mogul, političar, najpoznatiji po "bunga bunga žurkama": Ko je bio Silvio Berluskoni?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Četiri puta bio je na čelu italijanske vlade

  • 3

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni preminuo je danas u 9.30 sati u bolnici u Milanu u 86. godini, javili su italijanski mediji.

Kako prenosi La Stampa, lider stranke "Napred Italijo" (Forza Italia) u petak je primljen u bolnicu San Rafale, a u poslednjih nekoliko godina bio je nekoliko puta hospitalizovan.

U januaru 2022. lečio se od ozbiljne infekcije urinarnog trakta, a u septembru 2020. bio je pod nadzorom lekara zbog upale pluća izazvane koronavirusom.

Berluskoni je rođen 29. septembra 1936. Bio je milijarder, medijski tajkun i čak četvorostruki premijer Italije.

Bio je vođa je političkog pokreta "Forca Italija“

Berluskoni je bio kratko premijer (sedam meseci) 1994. godine. Godine 2001. ponovo je postavljen na istu funkciju. Druga Berluskonijeva vlada je najdugotrajnija u istoriji italijanske republike. 20. aprila 2005, Berluskoni je ponudio ostavku svoje vlade posle poraza na regionalnim izborima i unutrašnjih problema u koaliciji. 23. aprila 2005. formirao je novu vladu bez većih promena u sastavu.

Na parlamentarnim izborima u aprilu 2006. godine koalicija Silvija Berluskonija izgubila je od leve koalicije Romana Prodija. Pobeda je bila vrlo tesna (0,11%) pa je Berluskoni dugo osporavao rezultate izbora da bi na kraju, ipak, početkom maja podneo ostavku.

Međutim Prodijeva vlada će izgubiti parlamentarnu većinu i Berluskonijeva centro-desničarska koalicija će odneti pobedu na izborima 2008.

Berluskoni 2011. podnosi ostavku predsedniku Italije Đorđu Napolitanu, posle gubljenja parlamentarne većine i velike ekonomske krize koja je snašla zemlju.

Bio je takođe vlasnik i osnivač medijskih kompanija. Prema mgazinu Forbs, Silvio Berluskoni je bio najbogatiji čovek u Italiji sa imovinom vrednom 12.000.000.000 dolara u 2005-oj, a istovremeno i 25. najbogatiji čovek na svetu.

Bio je predsednik i fudbalskog kluba FK Milan između 1986. i 2004.

Vratio se u Senat italijanskog parlamenta nakon opštih izbora prošlog septembra.

"Bunga bunga" žurke i javni privatni život

Osim politike, Berluskoni je dospeo na naslovnice zbog svog privatnog života, koji je često bio veoma javan.

Berluskoni nije krio da je voleo mlađe žene. Njegova najnovija partnerka, partijska koleginica Marta Fascina, mlađa je od njega više od 50 godina. Poznato je da je koristio transplantaciju kose i plastičnu hirurgiju kako bi izgledao mlađe.

Upoznao je svoju drugu suprugu, Veroniku Lario, nakon što je ona igrala u toplesu u jednoj predstavi. Više puta javno je izražavala frustraciju zbog ponašanja svog muža prema mladim ženama.

Silvio Berluskoni Sa drugom suprugom Veronikom Foto: Tanjug/AP

Podnela je zahtev za razvod nakon što je njen suprug fotografisan na proslavi 18. rođendana manekenke Noemi Leticije.

Njegov najupečatljiviji skandal bile su navodne "bunga bunga" zabave u njegovoj vili.

Bio je optužen za podmićivanje 24 osobe, uglavnom mlade ženske gošće svojih "bunga bunga" zabava, u suđenju u kojem je optužen da je platio za seksualni odnos sa 17-godišnjom marokanskom plesačicom u noćnom klubu.

Na kraju se ispostavilo da je 2010. Berluskoni, dok je bio premijer, telefonirao policijskoj stanici i tražio oslobađanje 17-godišnje Karime "Rubi" El Mahrug, zvane Rubi kradljivica srca, koja je bila uhapšena zbog krađe. Bila je i prijavljen gost žurki "bunga bunga".

Italijanski mediji preneli su da je premijer tvrdio da je devojčica nećaka ili unuka egipatskog predsednika, a on je pokušavao da izbegne diplomatski incident.

Berluskoni je proglašen krivim da joj je platio za seks i zloupotrebu ovlašćenja 2013. godine - ali je ta presuda poništena sledeće godine.

Sa svoje strane, Berluskoni je uvek odbacivao tvrdnje da je platio bilo kojoj ženi za seks, ali je takođe priznao da nije "nikakav svetac".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA