≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Kraj jedne ere": Ove fotografije obeležile su 30 godina političke karijere Berluskonija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Berluskoni je bio jedno od najprepoznatljivijih lica u evropskoj politici tokom globalnog finansijskog kraha

  • 0
Silvio Berluskoni Foto: Tanjug/AP

Nakon vesti o smrti bivšeg italijanskog premijera Silvia Berluskonija, koji je umro danas u 86. godini života, stižu reakcije iz njegove zemlje.

Gvido Krozeto, italijanski ministar odbrane, odao je počast Berluskoniju - rekavši da bivši italijanski premijer ostavlja iza sebe "ogromnu prazninu".

"Jedna era je gotova, era se zatvara. Toliko sam ga voleo. Zbogom Silvio", napisao je on u tvitu.

Bivši italijanski premijer Mateo odao je počast Berluskoniju i rekao da je on ušao u istoriju.

"Mnogu su ga voleli, mnogi su ga mrzeli: svi danas moraju da prepoznaju da je njegov uticaj na politički, ali i ekonomski, sportski i televizijski život bio bez presedana. Danas

Italija tuguje zajedno sa svojom porodicom, svojim najmilijima, svojim kompanijama, svojim strankama. Svima koji su ga voleli, moj najsrdačniji i najiskreniji zagrljaj", napisao je on između ostalog.

Poslednji pozdrav je stigao i od AC Monza, fudbalskog tima koji je u vlasništvu Berluskonija od 2018. godine.

"Praznina koja se nikada ne može popuniti, zauvek sa nama. Hvala na svemu Predsedniče", poručili su iz kluba.

Tri decenije u vrhu italijanske politike u fotografijama

Berluskoni, koji je tri puta bio premijer, osnivač je televizijskog carstva koje je oblikovalo javnost Italije više od 20 godina.

U poslednjih 50 godina nije bilo dana u kojem se njegovo ime nije spominjalo, na televiziji, u novinama, u parlamentu, u kafanama, na stadionu, a ostaće upamćen i po tome što je podelio javno mnjenje.

Smatra se i najbogatijim čovekom u Italiji, a svoje ogromno bogatstvo izgradio je prvo kao građevinski izvođač, a zatim kao katodni vizionar.

Ovo su fotografije koje su obeležile njegovu karijeru:

Silvio Berluskoni je započeo svoju političku karijeru 1993. godine, brzo je postao premijer Italije nakon izbora 1994. Ali njegov prvi mandat na premijerskom mestu bio je jednako kratkog daha i bio je primoran da napusti funkciju do kraja iste godine, nakon glasanja o poverenju. Ali Berluskoni će se vratiti manje od decenije kasnije, ponovo na funkciji premijera između 2001. i 2006.

Nakon dve godine van vlade, Berluskoni je započeo svoj poslednji mandat premijera između 2008. i 2011. godine - postavši jedno od najprepoznatljivijih lica u evropskoj politici tokom globalnog finansijskog kraha.

(Telegraf.rs)

Video: Preminuo Silvio Berluskoni: "Milijarder, medijski mogul, političar...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA