Vreme čitanja: oko 1 min.

Putin odao počast Berluskoniju: "Za mene je Silvio bio draga osoba, pravi prijatelj"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Putin je naveo da se oduvek divio Berluskonijevoj "mudrosti" i hvalio je njegovu "neverovatnu životnu energiju, optimizam i smisao za humor".

  • 0
Vladimir Putin Silvio Berluskoni Italija Rim Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin odao je danas počast bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju, koji je umro u 87. godini, opisujući ga kao "dragu osobu" i "istinskog prijatelja", prenosi RTCG.

- Za mene je Silvio bio draga osoba, pravi prijatelj - naveo je Putin u telegramu saučešća predsedniku Italije Serđu Matareli, saopštio je Kremlj.

Putin je naveo da se oduvek divio Berluskonijevoj "mudrosti" i hvalio je njegovu "neverovatnu životnu energiju, optimizam i smisao za humor". Dodao je da je Berluskoni bio "pravi patriota" koji je "dao neprocenjiv lični doprinos" u razvoju rusko-italijanskog partnerstva.

- Rusija će uvek pamtiti Silvija Berluskonija kao principijelnog pobornika jačanja prijateljskih odnosa naših zemalja - naveo je Putin.

Berluskoni bio vatren Putinov obožavalac

Berluskoni, koji je bio vatren Putinov obožavalac dok je bio na vlasti, govorio je da ga sa ruskim predsednikom povezuje "lično i iskreno prijateljstvo" i opisivao ga je kao "jednostavnog i skromnog čoveka koji je mnogo učinio za svoju zemlju". Bivši premijer Italije je podržavao poziciju Rusije u njenom sukobu sa Ukrajinom i osuđivao je sankcije koje je EU uvela Moskvi posle pripajanja Krima 2014. godine, kao "povratak hladnom ratu".

Berluskoni je u septembru 2015. čak otišao sa Putinom na to poluostrvo, gde je pio vino i odao počast italijanskim vojnicima poginulim tokom Krimskog rata u 19. veku. Međutim, posle ruskog napada na Ukrajinu 2022. godine, Berluskoni je javno kritikovao Putina, rekavši da je "duboko razočaran" njegovim ponašanjem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA