Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta očekivati kada Tramp sutra bude optužen: Situacija veoma nezgodna, ali mu jedna stvar ide na ruku

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vlasti u Majamiju se pripremaju za proteste i pristalica i protivnika Trampa.

  • 3
Donald Tramp Trump sud suđenje Foto: Tanjug/AP/Seth Wenig

Oči političkog sveta će se u utorak okrenuti ka zgradi federalnog suda u Majamiju, kada se očekuje da će se bivši predsednik Donald Tramp predati radi svog prvog pojavljivanja pod optužbom da je nezakonito zadržao dokumente nacionalne bezbednosti nakon što je napustio funkciju, opstruirao napore da ih povrati i davao lažne izjave.

Izvanredan događaj biće drugo pojavljivanje bivšeg predsednika u sudnici u svojstvu optuženog za krivično delo, nakon njegovog suđenja u aprilu u zgradi suda u Njujorku po optužbi da je falsifikovao poslovnu evidenciju u vezi s isplatom novca zvezdi filmova za odrasle neposredno pre izbora 2016. godine.

Vlasti u Majamiju se pripremaju za proteste i pristalica i protivnika Trampa. Neke od njegovih pristalica su ovu optužnicu, u istrazi koju je vodio polunezavisni specijalni tužilac Džek Smit, prikazale kao ratni čin i pozvali na odmazdu.

Međutim, tokom Trampovog suđenja u Njujorku u aprilu, gomile suparničkih demonstranata ispred zgrade suda bile su burne, ali mirne.

Tramp je rekao da će saslušanje biti u 15 časova. Njegov tim je sa vlastima razgovarao o bezbednosnim aranžmanima i procedurama za događaj, a još nije jasno kako će se rešavati određeni detalji.

Optuženima koji su privedeni pre prvog pojavljivanja pred sudom se često stavljaju lisice na ruke, uzimaju se otisci prstiju i fotografišu se radi snimanja. Međutim, u aprilu su vlasti u Njujorku uzele samo Trampove otiske prstiju i nisu mu stavili lisice na ruke niti ga fotografisali.

Takođe još nije jasno koji će sudija nadgledati saslušanje.

Trampov slučaj je dodeljen sudiji Ejlin Kenon, koja je ranije vodila tužbu koju je podneo Tramp osporavajući sudski odobren pretres njegovog imanja i kluba na Floridi Mar-a-Lago od strane FBI-a. Ta potraga je usledila u avgustu, nakon što Tramp nije u potpunosti sarađivao sa sudskim pozivom koji je od njega zahtevao da vrati sve dokumente s oznakama klasifikacije koje je još imao.

Kenovova je imenovala Tramp nekoliko dana nakon što je izgubio izbore u novembru 2020. Ona je prošle godine iznenadila pravne stručnjake intervenišući raznim odlukama u korist Trampa, ometajući istragu o dokumentima sve dok je konzervativni žalbeni sud nije prekorio, rekavši da nije imala zakonsko ovlašćenje da interveniše. Njeno dodeljivanje krivičnom predmetu bilo je nasumično, rekao je glavni službenik Južnog okruga Floride.

Tramp se nikada nije pojavio pred Kenonovom tokom ranije tužbe, tako da ako bude vodila sutrašnje saslušanje, to će btii prvo njihovo suočenjelice. Ali takva saslušanja često umesto toga nadgleda sudija za prekršaje. U utorak bi to mogao biti sudija koji radi sa Kenonovom, Brus Rajnhart — koji je potpisao nalog za pretres Mar-a-Laga — ili bi to mogao biti bilo koji sudija za prekršaje koji je na dužnosti u zgradi suda u Majamiju.

Na saslušanju će Tramp verovatno mirno stajati pored svog advokata dok mu sudija ne dozvoli da govori. Takođe još nije jasno da li će se Tramp vratiti na suđenje kasnije ili će se u utorak izjasniti da nije kriv kako bi eliminisao potrebu da se vrati na sud zbog tog koraka.

U pretresu Mar-a-Laga, agenti su pronašli 102 dokumenta označena kao poverljiva. Smit je optužio Trampa po 37 tačaka za neovlašćeno zadržavanje informacija o nacionalnoj bezbednosti na osnovu 36 od tih dokumenata, zajedno sa jednim za koji su agenti utvrdili da nema obeležja, te izneo izvesno "vojno planiranje vanrednih situacija".

Optužnica takođe navodi niz dokaza u prilog optužbama tužioca da je Tramp znao da i dalje ima poverljiva dokumenta; preduzeo je korake sa svojim saoptuženim, Voltom Nautom, da ih zadrži od vlade čak i nakon što im je upućen sudski poziv; i naterao je jednog od njegovih advokata da nesvesno laže Ministarstvu pravde o toj stvari.

Na "Fox News"-u u nedelju, Vilijam Bar, Trampov bivši državni tužilac koji je pao u nemilost Trampa pošto je odbio da lažno kaže da su izbori 2020. pokradeni, rekao je da Tramp "ovde nije žrtva". Bar je dodao da se činilo da je Tramp učestvovao u "neverovatnoj opstrukciji" da zadrži veoma osetljiva dokumenta koja nije imao pravo da zadrži.

Osvrćući se na procenu drugog konzervativnog pravnog komentatora, Endija Makartija, Bar je takođe rekao: "Ako je čak i polovina istinita, on je 'pečen'. Mislim, to je veoma detaljna optužnica, i to je veoma, veoma osuđujuće."

(Telegraf.rs)

Video: Ličnosti sveta: Donald Tramp

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    12. jun 2023 | 20:55

    ТАМО ствари другачије стоје - што га више нападају, то је популарнији.

  • Дража

    12. jun 2023 | 21:23

    Могу да ти пу.е Доналде, Доналде,Доналдеее

  • 534

    12. jun 2023 | 21:32

    Jedva čekam da u Americi počne rijaliti Sever VS Jug

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA