Vreme čitanja: oko 5 min.

Ruski seljaci zbog sankcija ne mogu da dođu do rezervnih delova, "pomoć" stigla sa neočekivane strane

Vreme čitanja: oko 5 min.

Seljaci u Velikoj Britaniji neyadovoljni su reakcijom policije.

  • 1

Jednog nedeljnog popodneva u maju, Roberta Redmana je nazvao prijatelj koji je vlasnik farme pored njegove.

Dron je lebdeo iznad njegovog dvorišta pre nego što je poleteo preko polja prema Redmanovoj zemlji. „Izađi tamo i pogledaj“, podstakao je Redmana. "Ne znam šta radi."

Redman, koji je vlasnik poljoprivrednog ugovaračkog biznisa u Oksfordširu, pretpostavio je da su to sigurno deca koja se zezaju i stavio je to na kraj pameti, pie "The Telegraph". Dve nedelje kasnije, probudio se i otkrio da su lopovi provalili u njegovo dvorište u gluvo doba noći i ukrali tehničku opremu vrednu 70.000 funti iz njegovog voznog parka traktora. Tek tada je shvatio da je dron bio u misiji izviđanja, koju je poslala grupa organizovanog kriminala koja je "istraživala mesto".

"Mora da su tačno znali gde se nalazi CCTV. Moje dvorište ima sjajne velike reflektore i infracrvene senzore svuda. Čim se svetlo upali, to je kao stadion Vembli. Tačno su znali gde su senzori. Na CCTV-u mogli ste ih videti kako zaobilaze i izbegavaju ih."

Redman je među poslednjima koji su postali žrtva talasa ruralnog kriminala koji dobija na brzini i moći širom Velike Britanije. Poljoprivrednici gube opremu vrednu desetine hiljada funti zbog bandi koje provaljuju i kradu četvorocikle, mašine ili tehničku opremu (poput skupih GPS jedinica u svakom traktoru i kombajnu). I kradu za određeno tržište – istočnu Evropu. Većina ukradene opreme, kaže Nacionalna jedinica za ruralni kriminal (NRCU), sada završava u Rusiji pošto su sankcije Zapada uvedene nakon ilegalne invazije Vladimira Putina dovele do crnog tržišta poljoprivrednih mašina.

Proizvođači, uključujući američku firmu "Džon Dir" i holandski "Leli", obustavili su isporuku u Rusiju, ostavljajući tamošnje poljoprivrednike da se bore da dođu do rezervnih delova. Petnaest meseci nakon rata, neobično je da britanska tiha, ruralna zabačena mesta osećaju negativne efekte sankcija Zapada protiv Putina, jer farmeri otkrivaju da bi njihova mašinerija u roku od nekoliko dana mogla da bude ukradena sa polja u Oksfordširu i da se nađe na nekoj farmi u Rusiji.

Obradive farme na istoku Engleske bile su na meti grupa organizovanog kriminala već nekoliko godina, ali u poslednje vreme ove bande su u pokretu. Nedelje kada je Redman opljačkan, 46 GPS jedinica je ukradeno sa farmi širom zemlje, od škotskih granica sve do Viltšira.

"NFU Mutual", koji osigurava tri četvrtine britanske poljoprivredne zajednice, kaže da su se ovakve krađe udvostručile u prva četiri meseca 2023. godine, premašivši 500.000 funti, pri čemu lopovi sada putuju "uzduž i popreko UK" zbog "visoke vrednosti i lako prenosiveih" kompleta, prepadajući farme u Škotskoj, severozapadnoj i severoistočnoj Engleskoj”.

Kada stignu u Rusiju, delovi se prodaju u "poljoprivredne ili građevinske svrhe". Rusija ima ogromne delove obradive zemlje, ali farmeri trenutno ne mogu da kupe nikakvu opremu. Jedan od proizvođača je ove godine imao punu knjigu porudžbina koja je vredela desetine miliona. Ako to pomnožite sa svim proizvođačima, to je ogromna količina tržišta koja će podići cene polovnih delova. To stvara idealnu priliku za kriminalce da monopolizuju pokušaje prodaje ukradene mašinerije.

Bande su "mešavina" britanskih i stranih kriminalaca, koje su dobro organizovane i mogu da deluju preko međunarodnih granica.

"Zabrinuti smo da bi odgovorni lopovi možda planirali da poboljšaju svoju igru tokom ovogodišnje užurbane sezone žetve kako bi ciljali još više farmi, što bi izazvalo široko rasprostranjena kašnjenja i poremećaje", kaže Hana Bins, NFU specijalista za zajednička ruralna pitanja.

Dana 27. maja, u noći kada je Redman opljačkan, večerao je kod kuće sa ženom i troje dece kao i obično pre nego što je otišao da proveri svog oca koji je slomio skočni zglob i potrebna mu je pomoć da pusti svoje pse napolje. Na povratku je Redman svratio da vidi jednog od mladića koji žive na licu mesta. U 23.33, taman kada je odlazio, primetio je da se upalilo svetlo u dvorištu. Obično bi to bilo dovoljno da ga navede da proveri dvorište ili barem CCTV. "Ali svetla su se nedavno puno palila puno – imamo tri divlje mačke koje su isključile senzore, tako da se nisam trudio."

Seća se "čudnog osećaja, kao šesto čulo, pretpostavljam, da nešto nije u redu". Ali on je to ignorisao i otišao kući u krevet. Sledećeg jutra, Redman je u 6.50 ujutru dobio poziv od prvog radnika koji je stigao u dvorište i rekao da je razbijen prozor. Porodična kuća je samo 100 metara od dvorišta, ali oni ništa nisu čuli — lopovi su bili tihi i dovoljno brzi da čak ni dve doge u porodici nisu podigle uzbunu.

Na sablasnim snimcima CCTV-a vide se dva mršava muškarca, obučena u crno, sa fantomkama i rančevima, kako trče kroz dvorište. Ukrali su GPS jedinice sa svih osam mašina i ekran sa kombajna, što Redman kaže da "pokazuje da su imali vremena na raspolaganju".

Pomisao da bi lopovi mogli da uđu i izađu neprimećeno, čak i sa svim bezbednosnim merama na snazi u Redmanovom dvorištu, "uznemiruje"; teško je shvatiti ideju da bi oprema na koju se oslanja za život mogla već za dve nedelje biti u Rusiji.

Dok se sankcije protiv Rusije nastavljaju, zločini poput ovog će verovatno potrajati u dužem vremenskom periodu, kaže nadzornik Endi Hadlston, šef NRCU-a. "Oni su u stanju da iznesu velike mašine iz zemlje i na vagonima ili u kontejnerima. Prilagodiće se bilo kojoj robi koja donosi najveći povrat uz najmanji rizik. Trenutno je to mašinerija."

Lopovi ciljaju poljoprivredne i građevinske mašine kao što su bageri i prenosive GPS jedinice koje se koriste za mapiranje polja.

Bande deluju u ranim jutarnjim satima, "iskorišćavajući ranjivost ruralnih područja". One ne traže konfrontaciju, one traže mesto gde mogu da se ušunjaju i odnesu taj deo opreme.

One koriste uređaje za ometanje kako bi sprečili otkrivanje GPS-a, a zatim se izvlače u kamionu ili u kontejneru preko "luke po svom izboru".

Lopovi ciljaju i na same mašine. "NFU Mutual" je zabeležio porast u krađi kvadovas. Godine 2022. sa britanskih farmi ukradeni su četvorocikli u vrednosti od 2,8 miliona funti, što predstavlja godišnji porast od 26 odsto, usled nedostatka novih vozila na tržištu. "Lopovi unovčavaju na ovom unosnom tržištu i prodaju vozila u zemlji i inostranstvu", kaže Bins. "Problemi u lancu snabdevanja takođe otežavaju farmerima da nabave mašine za zamenu kada im je kvad ukraden."

Poljoprivrednici kažu da je reakcija policije na ove krađe minimalna. Kada je Redman prijavio šta se dogodilo ujutro nakon provale, doveden je u seosku kriminalističku jedinicu. "Bio je državni praznik i nisu radili do utorka, što sam mislio da je apsolutno šokantno. To bi trebalo da bude najvažnije." Policija je na kraju poslala tim forenzičara, ali "mašine su bile previše prašnjave da bi uzeli pristojne forenzičke uzorke, što zaista nije bilo od pomoći".

(Telegraf.rs)

Video: Kada budete videli psa koji vozi traktor, shvatiće da je sve moguće

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA