Vreme čitanja: oko 4 min.

Posle optužbi, istraga i presuda, konačno dobra vest za Trampa: Okončana istraga protiv njegove organizacije

Vreme čitanja: oko 4 min.

Okružni tužilac Mimi Roka je zatvorila istragu ranije u junu.

  • 1
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Retka dobra pravna vest za Donalda Trampa u poslednje vreme  - kancelarija okružnog tužioca okruga Vestčester okončala je krivičnu istragu protiv Trampove organizacije bez podizanja ikakvih optužbi, rekla je osoba upoznata sa istragom za insider.com.

Okružni tužilac Mimi Roka je zatvorila istragu ranije u junu, rekla je ta osoba.

Eliot Džejkobson, specijalni tužilac kojeg je angažovala Roka, napustio je kancelariju krajem 2022. godine. Otkrio je da dokazi prikupljeni u istrazi ne mogu podržati krivične optužbe, da se smatraju ponašanjem van roka zastarelosti ili se preklapaju s istragama koje su u toku od strane drugih organa za sprovođenje zakona.

Kancelarija okružnog tužioca u Vestčesteru - okrugu severno od Njujorka - otvorila je istragu pre dve godine. Ispitivalo se da li je porodični biznis bivšeg predsednika nezakonito obmanuo vlasti o vrednosti Trampovog nacionalnog golf kluba Vestčester za plaćanje nižih poreza na imovinu. Godinama koje su prethodile krivičnoj istrazi, selo Osining je bilo upleteno u građanske parnice sa klubom oko prave vrednosti imovine i odgovarajućeg poreskog računa, pokazuju sudski zapisi koje je pregledao insider.com.

Kancelarija je 2021. godine ispitivala finansijske zapise sa golf terena, navodi "Njujork tajms". U godinama nakon toga, javne informacije o istrazi bile su oskudne. Prema rečima osobe upoznate sa slučajem, obim istrage se na kraju proširio na lično ponašanje Donalda Trampa u određivanju vrednosti golf kluba.

Kancelarija tužioca se protivila drugim istragama o Trampovoj organizaciji. Okružno tužilaštvo na Menhetnu je još duže ispitivalo finansije kompanije, čak je dva puta išlo na Vrhovni sud da dobije poresku evidenciju.

Tužioci Menhetna podneli su krivične prijave protiv kompanije i tadašnjeg finansijskog direktora Alena Vajselberga u leto 2021. godine, navodeći da su falsifikovali poreske evidencije o platama i pobedili na suđenju prošle jeseni.

Okružni tužilac je u aprilu podigao još jedan niz optužbi protiv samog Trampa, navodeći da je prekršio zakon prikrivajući tajne isplate novca Stormi Danijels. Tramp se izjasnio da nije kriv za slučaj, a suđenje bi trebalo da počne narednog marta.

Alan Futerfas, advokat koji zastupa Trampovu organizaciju, odbio je da komentariše zatvaranje istrage okruga Vestčester.

U septembru je kancelarija njujorškog državnog tužioca Leticije Džejms podnela opsežnu tužbu od 222 stranice protiv Trampa, Trampove organizacije i njegovo troje najstarije dece, navodeći da su prekršili zakone o porezima, bankama i osiguranju nezakonito manipulišući vrednostima imovine.

Trampov teren za golf je u tužbi izdvojen kao imovina koja je navodno podmetala svoje cifre "obmanjujućim strategijama".

"Na golf igralištu gospodina Trampa u Vestčesteru, procena za 2011. pretpostavila je da će novi članovi platiti inicijacionu taksu od skoro 200.000 dolara za svako od 67 neprodatih članstava, iako mnogi novi članovi te godine uopšte nisu platili naknadu za inicijaciju", navodi se u tužbi. "U nekim slučajevima, gospodin Tramp je posebno uputio zaposlenima u klubu da smanje ili eliminišu naknade za inicijaciju kako bi se povećao broj članova."

Naduvane procene su pomogle da se poveća Trampova neto vrednost, što mu je omogućilo da dobije povoljnije stope osiguranja i bankarskih kredita, navodi se u tužbi državnog tužioca.

U tužbi se takođe tvrdi da je Trampova organizacija pogrešno predstavila vrednost imovine svog imanja Seven Springs od 212 hektara, takođe u okrugu Vestčester. Predmet je zakazan za oktobarsko suđenje.

Pošto su okružni tužilac Menhetna i njujorški državni tužioci istraživali Trampovu organizaciju, tužioci okruga Vestčester imali su teškoća da pribave evidenciju za sopstvenu istragu i morali su da budu zabrinuti zbog mogućnosti podnošenja duplih pravnih zahteva, prema izvoru upoznatom sa slučajem.

U proleće su tužioci okruga Vestčester posetili kancelariju državnog tužioca — koji nema ovlašćenja da pokreće krivične slučajeve — da bi pregledali dokumente do kojih je došao, rekao je izvor. Kasnije je zatvorio istragu nakon što je odlučio da nove krivične prijave nisu opravdane.

Dok zatvaranje slučaja Vestčester znači da Tramp ima jednu pravnu pretnju manje o kojoj treba da brine, na horizontu su mnoge druge dok se bori za predsedničke izbore 2024.

Bivši predsednik je u utorak optužen pred saveznim sudom u Majamiju po optužnici od 37 tačaka. Specijalni savetnik Ministarstva pravde Džek Smit naveo je da je Tramp poneo dokumente koji sadrže vladine tajne sa sobom u Mar-a-Lago nakon svog predsedničkog mandata i pokušao da opstruiše njihov povratak u savezne agencije. On se izjasnio da nije kriv.

Tramp se takođe suočava sa mogućnošću još jedne optužnice od strane okružnog tužioca okruga Fulton Fani Vilis, koja istražuje da li je prekršio državne zakone pokušavajući da poništi rezultate izbora u Džordžiji 2020, koje je izgubio. Smit takođe nadgleda odvojenu istragu zavere za slanje lažnih birača u Kongres 6. januara 2021, kako bi se zaustavilo overavanje izborne pobede sadašnjeg predsednika Džoa Bajdena nad Trampom. Povrh svega toga, Tramp se suočava sa nizom građanskih tužbi koje se vode protiv njega.

Možda će uskoro morati da se suoči i sa drugim posledicama u Vestčesteru. U martu su državni zakonodavci predložili nacrt zakona o preimenovanju u državni park Donalda Džej Trampa, koji se delimično nalazi u okrugu. Tramp je 2006. poklonio državi neizgrađeno imanje od 436 ari, nakon neuspešnih pokušaja da se tamo izgradi golf teren.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    15. jun 2023 | 00:12

    Ako ovaj čovek ne bude ponovo predsednik Amerike, gledaćemo uživo Sever vs Jug.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA