Vreme čitanja: oko 1 min.

Poljakinje protestovale protiv zakona o abortusu nakon smrti još jedne trudnice: "Prestanite da nas ubijate"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poljski zakon o abortusu, jedan od najstrožih u Evropi, uzrokovao je masovne proteste proteklih godina

  • 0
Poljska Varšava protest zakon o abortusu Foto: Tanjug/AP

Pobornice prava na pobačaj marširale su u sredu kroz nekoliko gradova u Poljskoj nakon smrti trudnice čija porodica čvrsto veruje da je mogla biti spasena da joj se ponudio prekid trudnoće.

Demonstrantkinje su skandirale "prestanite da nas ubijate" dok su hodale kroz Varšavu prema sedištu ministarstva zdravlja, noseći transparente na kojima piše "Želimo lekare, a ne misionare" i "Pakao za žene", zajednički slogan koji opisuje kako mere utiču na žene koje nose neželjenu ili opasnu trudnoću.

Poljski zakon o abortusu, jedan od najstrožih u Evropi, uzrokovao je masovne proteste proteklih godina, a smrt 33-godišnjakinje Dorote u maju podstakao je protivvladine osećaje među liberalnim Poljacima uoči izbora koji bi trebalo da se održe u oktobru ili novembru.

Nacionalistička vlada premijera Mateuša Moravjeckog je 2021. sprovela odluku ustavnog suda kojom se zabranjuje prekid trudnoće s fetalnim defektima, dok konzervativne politike sve više puštaju korenje u jednoj od najpredanijih evropskih katoličkih zemalja, piše Hina.

Pobornici prava na pobačaj kažu da je bilo barem pet slučajeva trudnica koje su umrle i čije su se porodice obratile medijima, kriveći zakon protiv pobačaja za njihove smrti.

"Dosta nam je svega... protestovali smo kad smo saznali za smrt Izabele pre gotovo dve godine i tada smo vikali 'ne još jedna", rekla je Anješka Čerederecka, osnivačica pokreta Ženski štrajk u Varšavi. Rekla je da su protesti održani u oko 80 gradova.

Prema anketi sprovedenoj za privatni Radio Zet ove nedelje, više od 70 posto Poljaka veruje da strogi zakon protiv pobačaja predstavlja potencijalnu pretnju životu i zdravlju žena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA