Vreme čitanja: oko 1 min.

Počela obuka ukrajinskih pilota na F-16, Stoltenberg pozdravio odluku NATO zemalja

Vreme čitanja: oko 1 min.

On je takođe pohvalio Dansku da igra vodeću ulogu u sprovođenju ovog dogovora, tako što nudi ukrajinskim pilotima da nastave da pružaju značajnu ulogu Ukrajini

  • 5
NATO avioni vežbe manevri Foto: Tanjug/AP

Nekoliko NATO zemalja je objavilo da je počelo sa obukom ukrajinskih vojnih pilota za upravljanje savremenim borbenim avionima, poput F-16, što otvara mogućnost da se razmotri odluka o njihovoj isporuci Ukrajini kada piloti budu spremni za to, preneo je danas Unkrinform.

Ovu vest je preneo generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pre susreta ministara odbrane NATO zemalja u Briselu.

"Pozdravljam odluku nekoliko zemalja NATO da pruže obuku ukrajinskim pilotima. Ovo je važno i omogućiće nam, da u poslednjoj fazi, takođe donosimo odluke o isporuci aviona četvrte generacije, kao što je to, na primer, F-16", rekao je on.

On je takođe pohvalio Dansku da igra vodeću ulogu u sprovođenju ovog dogovora, tako što nudi ukrajinskim pilotima da nastave da pružaju značajnu ulogu Ukrajini.

"Prerano je reći kada će se tačno ova odluka doneti. Ali, činjenica da je počelo treniranje pruža nam opciju da takođe donosimmo odluke o isporuci aviona i tada će piloti biti u mogućnosti da lete njima", istakao je Stoltenberg.

On je dodao da je ranije ove nedelje posetio Vašington kako bi razgovarao sa američkim predsednikom o pripremama za NATO samit u Vilnjusu (11-12. jul).

Među glavnim temama ovih pregovora bila je pomoć za Ukrajinu, potreba da se ojača ulaganje u odbranu NATO, i još neka pitanja za Alijansu. Dvodnevni ministarski sastanak NATO počeo je u Briselu danas, a glavna tema će biti natavak pomoći Ukrajini.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruja🐒

    15. jun 2023 | 15:37

    dok nauce oni ce I nestati

  • Sale71

    15. jun 2023 | 15:40

    I sta posle obuke ima samo da ginu imace Ruska topionica posla

  • Rodjo

    15. jun 2023 | 18:29

    Samo vezbajte da Rusi imaju sta skidat, to Ameri i hoce da testiraju avione i vide ciji su modernji i bolji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA