Vreme čitanja: oko 2 min.

Bitka za nominaciju: Republikanci oštro udarili na Trampa povodom optužbi zbog poverljivih dokumenata

Vreme čitanja: oko 2 min.

Majk Pens, Niki Hejli, Tim Skot, Kris Kristi i Ron Desantis nisu štedeli bivšeg predsednika SAD i glavnog pretendenta na republikansku nominaciju za predsedničke izbore.

  • 0
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Neki od republikanskih rivala Donalda Trampa za predsednika 2024. počeli su da priznaju da su optužbe Ministarstva pravde protiv njega "ozbiljne" i da je njegovo navodno opušteno rukovanje poverljivim informacijama predstavljalo bezbednosni rizik za američke trupe, piše "Yahoo! News".

Evo kako su po Trampu opleli njegovi stranački rivali:

Majk Pens

Mike Pence, Majk Pens Foto: Tanjug/AP

U intervjuu u utorak uredništvu "Wall Street Journal"-a, bivši potpredsednik Majk Pens osvrnuo se na optužbe za krivično delo protiv Trampa, koji je istog dana optužen u Majamiju.

"Pošto sam pročitao optužnicu, ovo su veoma ozbiljne optužbe", rekao je Pens. "I ne mogu da branim ono što se navodi. Ali predsednik ima pravo na svoj dan na sudu, on ima pravo da iznese odbranu, a ja želim da zadržim svoj sud dok ne bude imao priliku da odgovori."

Pens je takođe precizirao zašto smatra da republikanski kritičari Ministarstva pravde ne bi trebalo da odbace 37 tačaka optužnice.

"Čak i nenamerno objavljivanje takve vrste informacija moglo bi da ugrozi našu nacionalnu bezbednost i bezbednost naših oružanih snaga", rekao je on. "I, iskreno, pošto dva člana naše uže porodice služe u oružanim snagama Sjedinjenih Država, nikada neću umanjiti važnost zaštite tajni naše nacije."

Niki Hejli

Niki Hejli  kandidati za predsedničke izbore u SAD Foto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia

Ta osećanja su odjeknula u nedavnom odgovoru još jednog republikanca koji želi da postane predsednik: bivše guvernerke Južne Karoline Niki Hejli.

"Ako je ova optužnica tačna, ako je ono što ona kaže zaista slučaj, predsednik Tramp je bio neverovatno nepromišljen prema našoj nacionalnoj bezbednosti", rekla je Hejli, bivša ambasadorka SAD u UN, tokom intervjua za "Fox News" u ponedeljak. "Ovo dovodi sve naše pripadnike vojske u opasnost."

Tim Skot

Tim Scott senator Tim Skot Foto: Tanjug/AP

Dok se trudio na predizbornom skupu u ponedeljak da prikaže Ministarstvo pravde i predsednika Bajdena kao "lovce a republikance", senator Tim Skot iz Južne Karoline je takođe jasno stavio do znanja da optužnica protiv Trampa predstavlja "ozbiljan slučaj sa ozbiljnim optužbama", navodi se u saopštenju.

Kris Kristi

Kris Kristi  kandidati za predsedničke izbore u SAD Foto: Joseph Prezioso / AFP / Profimedia

Možda Trampov najotvoreniji kritičar na predsedničkom polju Republikanske stranke, bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi, rekao je da je ponašanje navedeno u optužnici "neoprostivo".

"Svi, bez obzira da li volite Donalda Trampa ili ne volite Donalda Trampa, ovo ponašanje je neoprostivo, po mom mišljenju, za nekoga ko želi da bude predsednik Sjedinjenih Država", rekla je Kristi u ponedeljak tokom događaja CNN-a u gradskoj kući. "On kaže: 'Ja sam važniji od zemlje.' I sada će ovu zemlju proći kroz ovo kada mi nismo morali da prolazimo kroz to."

Ron Desantis

Guverner Floride Ron Desantis Foto: Profimedia/Zuma Press/Brian Cahn

Dok se guverner Floride Ron Desantis u velikoj meri fokusirao na nepravdu optužnice, koju je opisao kao primer "naoružavanja federalnih organa za sprovođenje zakona", on je takođe iskoristio priliku u petak da kritikuje Trampa pozivajući se na sopstvenu vojnu službu.

"Kao mornarički oficir, da sam poneo poverljive dokumente u svoj stan, bio bih izveden pred vojni sud u Njujorku za minut", rekao je Desantis tokom govora na konvenciji republikanaca Severne Karoline.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA