Vreme čitanja: oko 1 min.

Sprečen napad neonaciste na sinagogu u Mičigenu: Kod osumnjičenog tinejdžera pronađeno brdo oružja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Policajci su pronašli sačmaricu, pušku, pištolj, municiju, šaržere, više noževa, pancire, crvenu i belu nacističku zastavu, gas masku.

  • 1
Mičigen, pucnjava, univerzitet, ubistvo Foto: Tanjug/AP

Tinejdžer iz američke savezne države Mičigen uhapšen je zbog sumnje da je planirao da izvede masovni napad na sinagogu, navodi se u krivičnoj prijavi podnetoj protiv njega.

U prijavi se optužuje Šon Pijetila (19) da je pretio da će da povredi nekoga.

Specijalni agent FBI Rajan Roski rekao je u žalbi da je Pijetila pokazao kroz Instragram poruke njegovu neonacističku ideologiju, antisemitska verovanja, suicidne ideologije, podršku masovnim ubicama koji su imali iste ideje, i nameru da kopira njihove akcije, preneo je list "Hil".

U tužbi se navodi da je Pijetila posebno rekao da se divi Brentu Tarantu, koji je izveo masovnu pucnjavu u džamijama na Novom Zelandu 2019. godine, kada je ubio više od 50 ljudi.

Istražitelji su prikupili sa njegovog naloga na Pinterestu objave u kojima su bile nacističke slike i koje su bile povezane sa masovnim ubicama.

FBI je u petak izvršio pretres njegovog stana i uhapsio ga.

On je tokom ispitivanja rekao da to jeste njegov nalog, ali da nije nameravao da izvrši masovna ubistva, kako se navodi u tužbi.

Policajci su pronašli sačmaricu, pušku, pištolj, municiju, šaržere, više noževa, pancire, crvenu i belu nacističku zastavu, gas masku.

Tokom pretraživanja njegovog telefona, otkriveno je da je imao belešku koja se tiče sinagoge u Ist Lansingu, u Mičigenu.


U belešci se navodi 15. mart 2024. godine, kada će biti pet godina otkako je Tarant izvršio napade u gradu Krajstčerč, a pominju se i improvizovane bombe, Molotovljevi kokteli i razno oružje.

Pijetila je rekao istražnim organima da je planirao da uzme sačmaricu, izvrši samoubistvo i napiše oproštajnu poruku na svom telefonu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Teroristički napad u Beču: Više mrtvih i ranjenih

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rodjo

    17. jun 2023 | 19:20

    Amerika je odvela sebi preko 2000 hitlerovih nacista pa nije ni cudo sto i danas postoje. Nisu ih osudili vec skupa istrazivali novo oruzje. Djavle kauboje zanima samo interes, nije im bitno sto su im pobjeni vojnici od tih istih hitlerovih oficira.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA