≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Interesantni rezultati ankete o ideji o pomilovanju Trampa ako bude osuđen zbog poverljivih dokumenata

Vreme čitanja: oko 1 min.

Anketa pokazala veliku podelu među Amerikancima.

  • 0
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Mala većina Amerikanaca anketiranih u istraživanju javnog mnjenja objavljenom u petak podržala bi pomilovanje bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa ako bude osuđen na zatvor zbog navoda da je pogrešno rukovao poverljivim dokumentima.

Anketa Harvard CAPS-Harris pokazala je da bi 53 odsto od ukupnog broja ispitanika — 80 odsto republikanaca i 30 odsto demokrata — podržalo pomilovanje u interesu nacionalnog jedinstva, što pokazuje veliku podelu u mišljenju, javlja "The Hill".

Među političkim nezavisnim osobama, 52 odsto je reklo da Tramp ne treba da bude pomilovan.

Tramp je optužen za 37 krivičnih dela vezanih za pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima — od kojih su mnogi u suprotnosti sa Zakonom o špijunaži — i optužen je u utorak pred sudom u Majamiju. Navodno je Tramp poneo dokumente sa sobom iz Bele kuće i držao ih na svom imanju Mar-a-Lago nakon što je napustio funkciju, kao i da je obmanuo istražitelje kada su zatražili dokumente.

Ali da bi bio pomilovan, Tramp bi prvo morao da bude osuđen. To je ishod za koji većina Amerikanaca takođe misli da će biti malo verovatan, pokazala je anketa.

Samo 43 odsto ispitanika — 18 odsto republikanaca i 67 odsto demokrata — reklo je da će Tramp verovatno biti osuđen.

Međutim, tačno polovina ispitanika je rekla da bi trebalo da odustane od trke 2024. zbog optužbi, sa osudom ili ne. Najnovije ankete pokazuju da je Tramp i dalje u prednosti za nominaciju za GOP 2024, što čini revanš između njega i predsednika Džozefa Bajdena verovatnim.

Anketa je sprovedena između 14. i 15. juna među 2.090 registrovanih birača — bez navedene margine greške.

(Telegraf.rs)

Video: Ličnosti sveta: Donald Tramp

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA