Vreme čitanja: oko 3 min.

Srbin među više od 1.000 opasnih stranih kriminalaca koji uspešno izmiču britanskoj policiji

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedan od onih koje policija traži je Danijel Dugić, za koga se sumnja da je umešan u zaveru za uvoz 255 kilograma kokaina, čija ulična vrednost je procenjena na oko 20 miliona funti.

  • 0
policija uk britanija Foto: Shutterstock

Britanska policija nikako ne može da uđe u trag više od 1.000 stranih kriminalaca, uključujući silovatelje i ubice, koji su u bekstvu. Među njima je i jedan Srbin, piše "Daily Mail".

Šokantne brojke pokazuju da je broj koji traži policija ili izbegavanje deportacije porastao sa 169 u 2014. na više od 1.000 danas.

Oni koji su nestali u zajednici osuđeni su za najteža krivična dela uključujući ubistvo, silovanje i teroristička dela.

Uprkos obećanjima vlade da će ubrzati uklanjanje stranih kriminalaca, došlo je do povećanja od 19 odsto – sa 916 na slobodi u 2019. na 1.094 prošlog meseca.

Među njima su kriminalci koji se traže zbog nerešenih krivičnih dela, oni koji se suočavaju sa deportacijom, begunci iz zatvora i drugi koji su iskoristili kauciju dok su čekali kaznu ili pobegli nakon što su pozvani u zatvor.

Podaci objavljeni u skladu sa zakonima o slobodi informisanja takođe pokazuju da je zabeležen pad od 15 odsto u broju uspešno uhvaćenih stranih kriminalaca. Prošle godine kancelarija unutrašnjih poslova ih je locirala 189 u poređenju sa 222 u 2020.

Među nestalima je pet ubica i 38 nasilnih prestupnika. Tu je i do pet terorista, 11 silovatelja, nekoliko pedofila i 13 drugih seksualnih prestupnika.

Najveći procenat nestalih begunaca – 352 – su prestupnici u vezi droga, uključujući gangstere osumnjičene za krijumčarenje velikih količina kokaina i heroina na Ostrvo.

Na listi traženih i Srbin

Jedan od onih koje policija traži je Danijel Dugić, za koga se sumnja da je umešan u zaveru za uvoz 255 kilograma kokaina, čija ulična vrednost je procenjena na oko 20 miliona funti.

Navodi se da je Srbin odigrao veliku ulogu u organizovanju operacije trgovine drogom 2010. godine, koja je uključivala prebacivanje kokaina na ribarski brod u Lamanšu sa komercijalnog kontejnerskog broda.

Još jedan na listi je Fatah Benlaredž, koji se traži zbog navodnog silovanja sedmogodišnje devojčice u maju 2007. Smatra se da se Alžirac krije u Španiji.

Prema pravilima Ministarstva unutrašnjih poslova, svi strani državljani kojima je izrečena zatvorska kazna razmatraju se za udaljenje iz Ujedinjenog Kraljevstva. Ali neki nestaju nakon što su pušteni u zajednicu pre deportacije.

Tokom protekle tri godine pronađeno je 606, ali je 1.094 još bilo na slobodi u maju.

Poslanik Torijevaca Tim Lafton, koji je član komiteta za unutrašnje poslove, rekao je: "Ovo je užasna brojka. Postoji alarmantan broj ozbiljnih kriminalaca na slobodi, a posebno je alarmantno što se čini da je ova brojka dramatično porasla."

"Da se ​​to stavi u perspektivu, u zatvoru je oko 9.000 stranih državljana, tako da 1.094 nestalih iznosi oko 12 procenata ukupne zatvorske populacije. Javnost je veoma zabrinuta da su potencijalno dovedeni u opasnost od kriminalaca koji bi trebalo da budu u zatvoru ili deportovani."

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je: "Strani državljani koji počine zločine ovde u Ujedinjenom Kraljevstvu suočiće se sa punom snagom zakona, uključujući deportaciju što je pre moguće."

"Nikada ne prestajemo da pratimo begunce. Naš posvećeni nacionalni tim za traženje begunaca radi sa policijom kako bi ih locirao i zaustavio one koji bezočno pokušavaju da zloupotrebe sistem."

Silovatelj se krije 15 godina

Irački silovatelj proveo je poslednjih 15 godina u bekstvu nakon što je nestao na dan kada je trebalo da bude osuđen za svoj zločin.

Rezgar Zengana se predstavio kao taksista kako bi pokupio svoju 25-godišnju žrtvu ispred hotela "Radison" pre nego što ju je silovao u stanu u Glazgovu u decembru 2006.

Tokom suđenja Zengana je tvrdio da je seks sa ženom bio sporazuman i da se tužilac nije protivio kauciji. Uprkos tome što je osuđen za silovanje u junu 2008. godine, tražilac azila je pušten uz kauciju do izricanja presude.

Zengana se nikada nije pojavio na Višem sudu u Glazgovu i od tada nije viđen.

Ovaj 40-godišnjak je možda pobegao u Holandiju ili Tursku, ali kriminalisti su takođe sugerisali da se mogao sakriti u iračkoj zajednici.

(Telegraf.rs)

Video: Širom Evrope hapšenja kriminalaca sa Zapadnog Balkana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA