Vreme čitanja: oko 1 min.

Navaljni u Rusiji optužen za ekstremizam, čeka ga suđenje: Preti mu nova višedecenijska kazna

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novo suđenje počelo je juče u kažnjeničkoj koloniji, 250 kilometara istočno od Moskve, u kojoj Navaljni izdržava zatvorsku kaznu

  • 2
Aleksej Navaljni suđenje Foto: Tanjug/AP

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji već izdržava zatvorsku kaznu, optužen je za ekstremizam i suočava se sa novim suđenjem i novom, višedecenijskom zatvorskom kaznom.

Navaljni već služi devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog kršenja uslovne slobode, prevare i nepoštovanja suda, ali on i njegove pristalice insistiraju da je njegovo hapšenje i zatvaranje 2021. godine bilo politički motivisano, podseća BBC.

Novo suđenje počelo je juče u kažnjeničkoj koloniji, 250 kilometara istočno od Moskve, u kojoj Navaljni izdržava zatvorsku kaznu.

U novom procesu ruski opozicioni lider se suočava sa više optužbi, uključujući stvaranje ekstremističke mreže i finansiranje ekstremističkih aktivnosti, što bi u slučaju da ga sud proglasi krivim moglo da mu produži boravak u zatvoru maksimalno za 30 godina.

Ovaj 47-godišnjak je dugo najistaknutije lice opozicije predsedniku Vladimiru Putinu i više od decenije je razotkrivao korupciju u samom vrhu ruskog političkog establišmenta.

Činilo se da je ovaj harizmatični aktivista bio jedini opozicioni lider sposoban da mobiliše ljude širom Rusije i izvede ih na masovne proteste protiv ruskih vlasti, navodi BBC.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA