Vreme čitanja: oko 4 min.

Blinken napravio prvi korak tokom posete Kini, ali je jaz između dve sile ipak ostao?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Blinkenova poseta Kini odlagana je nekoliko meseci, posebno nakon sukoba oko kineskog meteorološkog balona koji je oboren iznad SAD

  • 4
Entoni Blinken Si Đinping Foto: Tanjug/AP

Poseta američkog najvišeg diplomate Entonija Blinkena Kini završena je, a nakon višesatnog razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, obe strane izrazile su nadu da će ta poseta biti prvi korak ka vraćanju prekinutih odnosa na pravi put.

Ali, ispod tih pozitivnih signala, dvodnevna poseta Pekingu istakla je još jednu realnost da između dve svetske sile postoji ogroman jaz.

Neka od glavnih pitanja po kojima se ove strane razilaze su međusobna takmičenja, postoji li uzajamno poštovanje u odnosima, kao i kako ublažiti mogućnost sukoba između njih.

Pronalaženje zajedničkog jezika između dve strane, jedne autoritarne zemlje koja želi da proširi svoj globalni uticaj, i druge demokratske supersile sa ogromnim međunarodnim uticajem nikada neće biti lako.

Blinkenova poseta Kini odlagana je nekoliko meseci, posebno nakon sukoba oko kineskog meteorološkog balona koji je oboren iznad SAD.

Međusobna konkurencija

Tokom razgovora Si je istakao jednu od najsnažnijih oblasti u kojoj SAD i Kina ne mogu, barem na svojim zvaničnim pozicijama, da se pogledaju oči u oči.

Postavljen na čelu stola gde su preostale dve delegacije, uključujući Blinkena, sedele jedna naspram druge sa obe strane, Si je izneo svoj stav da takmičenje velikih zemalja ne predstavlja trend vremena.

"Kina poštuje interese SAD i ne nastoji da izazove SAD. U istom duhu, Sjedinjene Države treba da poštuju Kinu i ne smeju da povrede kineska legitimna prava i interese", rekao je kineski predsednik.

Taj stav, da SAD i Kina nisu u međusobnoj konkurenciji, oštro odstupa od američkog gledišta na spoljnu politiku Kine i njihove interese.

Zvanični Vašington je više puta bio jasan da su ušli u fazu takmičenja sa Kinom. Zbog toga SAD preduzima korake kako bi se suprotstavili onome što vide "kao napor kineske vlade da proširi svoj uticaj i promeni svetski poredak koji je zasnovan na univerzalnim vrednostima poput vladavine prava i demokratije".

Entoni Blinken Si Đinping Razgovor Blinkena i SIja u Pekingu Foto: Tanjug/AP

Poslednjih meseci, SAD su uvele sankcije kineskim kompanijama, vršile su pritisak na saveznike da ograniče izvoz poluprovodnika u Kinu, naveli su druge visokorazvijene zemlje da  se suprotstave kineskim lancima snabdevanja, a potpisali su i novi trgovinski sporazum sa Tajvanom.

Peking je, sa druge strane, pozvao na svet u kojem ne postoji jedna velika sila, već više njih, koje su saglasne da se ne mešaju u unutrašnju politiku one druge, bilo da se radi o kršenju ljudskih prava, političkoj represiji ili ekonomskom razvoju.

"Priznanje da je odnos strateški konkurentan moglo bi da zahteva ponovnu procenu kineskih domaćih prioriteta i resursa", kaže Boni Glaser, generalna direktorka nemačkog Maršalovog fonda Indo-pacifičkog programa SAD za CNN.

I to, smatra on, ima značajne implikacije.

"Kinezi ne podržavaju predlog SAD da se postave "zaštitne ograde" kako bi se sprečilo da konkurencija između njih preraste u sukob. Peking ne želi da omogući SAD da vrši izviđanja blizu njihovih teritorija, namerno povećavajući rizik u vazduhu i moru", smatra Glaser.

Vojna komunikacija

Tokom poslednjih nekoliko meseci bili smo svedoci vrlo opasnih vojnih interakcija, posebno nakon što je skoro došlo do sudara brodova u Tajvanskom moreuzu, kao i tokom presretanja američkog izviđačkog aviona iznad Južnog kineskog mora.

Kina je prekinula razgovore sa američkim vojnim komandantima nakon prošlogodišnje posete tadašnje predsednice Predstavničkog Doma Nensi Pelosi Tajvanu. Tokom tog prekida komunikacije, postojao je opravdani strah da mu to moglo da preraste u ozbiljan sukob.

Nancy Pelosi, Nensi Pelosi, Tajvan Nensi Pelosi tokom posete Tajvanu Foto: Tanjug/AP

Blinken tokom jučerašnje posete nije uspeo da obnovi vojnu komunikaciju između dve države na višem nivou.

Kineski ministar odbrane general Li Šangfu nalazi se pod američkim sankcijama još od 2018. godine zbog kupovine ruskog oružja.

Mali koraci napred

Uoči i tokom Blinkenove posete, Kina je jasno stavila do znanja šta oni misle ko je odgovoran za loše odnose između dve sile.

"Glavni uzrok sukoba je pogrešna percepcija SAD prema Kini", rekao je nedavno najviši diplomata Pekinga Vang Ji.

Obe strane su se tokom Blinkenove posete dogovorile da će zajedno raditi na globalnim izazovima poput klimatskih promena i borbe protiv trgovine drogom, i složile su se da nastave otvorene linije komunikacije, saopštio je Vašington.

Oblasti saradnje koje je Peking naveo nakon sastanaka ove nedelje su manjeg obima u poređenju sa onima nakon prijateljskog i opsežnog razgovora između američkog predsednika Džoa Bajdena i Sija na marginama sastanka G20 na Baliju prošlog novembra.

Obe posete su sa ove tačke gledišta bile dovoljne da kratkoročno smanje tenzije između SAD i Kine u narednim mesecima. Međutim, kako će se stvari odvijati u budućnosti ostaje nejasno.

"Razgovor je prvi korak i ključ za izbegavanje nezgodnih situacija koje prerastu u direktan sukob“, rekao je viši saradnik u Istraživačkom centru u Vašingtonu Dekster Tif Roberts.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    21. jun 2023 | 08:06

    AMERI NEMOGU PREVARITI KINEZE JER ZNAJU DA SU ONI SLEDECI KOGA CE NATO FASISTI NAPASTI !!!! SVET SE MENJA!!!

  • Hoce nato fasisti

    21. jun 2023 | 06:40

    Da se I Kina krene protiv Rusije ne znaju da se I Kina u kao I ceo svet u ukrajini brani

  • Nes

    21. jun 2023 | 18:49

    Kinezi nedaj te se prevariti, ko veruje Amerikancima taje već 50% u problemu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA