Vreme čitanja: oko 2 min.

"Znali smo da će se to dogoditi": Stručnjaci o nestanku Titana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najgori scenario je da se nešto desilo sa trupom i strahujemo da je eksplodirao na dubini od oko 3.200 metara

  • 0
Podmornica Titan Atlantik Foto-kolaž: Tanjug/AP, weforum.org, Facebook OceanGate/Shahzada Dawood/Hamish Harding, JOEL SAGET / AFP / Profimedia

Dva iskusna stručnjaka i dobri poznavaoci morskih dubina izrazili su mračne slutnje u vezi sa sudbinom podmornice Titan, koja je nestala tokom ekspedicije do olupine Titanika.

Iskusni ronilac Majkl Haris, koji se spustio u dubine okeana da vidi olupinu potopljenog Titanika, strahuje da je podmornica koja je nestala u nedelju možda eksplodirala hiljadama metara ispod vode, prenosi Dejli mejl.

On je rekao da nije optimista da će putnici biti spaseni i da veruje da obalska straža SAD ne može ništa da uradi po tom pitanju.

- Najgori scenario je da se nešto desilo sa trupom i strahujemo da je eksplodirao na dubini od oko 3.200 metara, rekao je on.

Na ovim dubinama, težina vode vrši ogroman pritisak na nestalu podmornicu – oko 12.000 kilograma na svakih 2,5 kvadratnih centimetara njenog trupa.

Drugi istraživač morskih dubina, dr Dejvid Galo, rekao je da je zajednica znala da će se to u jednom trenutku dogoditi, ali je dodao da ništa nije urađeno po tom pitanju, prenosi Jutarnji list.

Podmornica Titan Atlantik Foto: Tanjug/AP

- Očekivali smo da će se to desiti u jednom trenutku, znali smo, ali ne u ovom trenutku. Prokleto smo dobro znali da će biti i znali smo sve probleme podmornice, na primer šta će se dogoditi ako se zaglavi u blizini olupine. Ako se baterija isprazni, a ništa nije urađeno po tom pitanju, nije bilo plana, rekao je on.

- Na neki način to nije bilo iznenađenje, ali se zaista dogodilo. Svi smo zapanjeni, rekao je dr Galo za Skaj njuz.

Podsećanja radi, u podmornici koja je nestala na putu ka olupini Titanika nalazilo se pet osoba.

Spasilačke ekipe iz SAD-a i Kanade i dalje pokušavaju da pronađu brod. Veruje se da podmornica ima dovoljno kiseonika da izdrži pod vodom do 12 časova u četvrtak po britanskom vremenu (7 ujutro EST).

U ponedeljak uveče, Haris je objasnio Votersu u svojoj emisiji da se Titan spušta na izuzetne dubine da bi stigao do olupine Titanika - za šta je potrebno oko dva i po sata i više od 10.000 stopa.

'Ne. Ne. Mislim, ne vidim ništa što bi se moglo dogoditi u ovom trenutku“, rekao je on odgovarajući na pitanje da li američka mornarica može išta učiniti u ovom trenutku.

podmornica Foto: Tanjug/AP

Više ljudi je bilo u svemiru nego u ovoj dubini okeana. Kada ronite u ovim situacijama, morate preći preko T i staviti tačku na Is. Morate sve da radite apsolutno savršeno i po pravilima.'

„Ubacite gomilu turista u novu podmornicu, koja je upravo stvorena u poslednjih nekoliko godina“, nastavio je Haris. "Ne izgleda dobro."

Podrazumeva se da Titan komunicira tako što svakih 15 minuta šalje ping Polarnom princu – poslednji je primljen dok je podmornica lebdela iznad olupine Titanika u nedelju oko 10 sati ujutro po istočnom standardnom vremenu.

U tom trenutku je nastao haos. Poziv u pomoć upućen je američkoj obalskoj straži u 21 sat, čiji ogranak u Bostonu vodi operaciju za izvođenje najdublje podmorske spasilačke misije ikada.

(Telegraf.rs)

Video: Nestala turistička podmornica "Titan": Među nestalima javne ličnosti i milijarderi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA