Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD: Dodatnih 6 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini nakon "greške u računici"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na osnovu prethodnih procena, objavljenih 13. juna, SAD je pružila Ukrajini bezbednosnu pomoć vrednosti od 40 milijardi dolara, ali je revizijom utvrđeno da je poslala nešto manje od 34 milijarde

  • 5
Ukrajina Rusija rat dron Foto: Tanjug/AP

Pentagon je saopštio da je precenio vrednost oružja koje je poslao Ukrajini na 6,2 milijardi dolara, što je otprilike duplo u odnosu na ono što je zaista poslato, što znači da će se taj višak koristiti ubuduće za dodatno snabdevanje oružjem.

Detaljnim pregledom računovodstvene greške utvrđeno je da je korišćen trošak zamene, a ne knjigovodstvena vrednost opreme koja je izvučena iz zaliha, rekla je portparolka Pentagona Sabrina Sing, preneo je Gardijan pozivajući se na agencije.

Pentagon je prethodno načinio sličnu grešku, kada je precenuo vrednost municija, projektila i ostale vojne opreme za tri milijardi, a brojka bi mogla da se poveća daljom istragom.

U utorak, Sing je rekla da su konačni obračuni pokazali da je postojala greška od 3,6 milijardi za trenutnu fiskalnu godinu i 2,6 milijardi za 2022. fiskalnu godinu, koja se završila 30. septembra.

Kao rezultat greške, ministarstvo odbrane sada ima dodatni novac koji može da iskoristi i podrži Ukrajinu u kontraofanzivi protiv Rusiji.

Na osnovu prethodnih procena, objavljenih 13. juna, SAD je pružila Ukrajini bezbednosnu pomoć vrednosti od 40 milijardi dolara, ali je revizijom utvrđeno da je poslala nešto manje od 34 milijarde.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sexo

    21. jun 2023 | 09:34

    40.000.000.000 USD to znaci svakom stanovniku UA su mogli dati po 1000 USD a gdje su ostale pomoci i mikijarde, dali im gvožđurije da vukljaju i ginu.

  • 🤔

    21. jun 2023 | 09:56

    Umesto da rade na uspostavljanju mira,oni huskaju i guraju u nastavak sukoba. Ameri zlocinci,gledaju samo svoj interes

  • Samo vi dajite

    21. jun 2023 | 11:01

    A ukrajinci se po evropi vozaju sa besni porseima, Ferrari I mercedes ima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA