Vreme čitanja: oko 1 min.

Prva fotografija potrage za podmornicom Titan: Vremena sve manje, u akciju uključen i specijalni robot

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podmornica je prijavljena kao nestala u nedelju nakon što je izgubila kontakt posle sat i 45 minuta po zaranjanju i nije se vratila na površinu u očekivano vreme

  • 6
Potraga za podmornicom , Titan Foto: US Coast Guard

Američki mediji objavili su da je kandski spasilački tim, koji je u potrazi za nestalom turističkom podmornicom, čuo "lupanje" u oblasti gde je plovilo nestalo.

"Sonde su detektovale lupanje u toj oblasti na svakih 30 minuta, četiri sata kasnije dodatna sonda je poslata, a lupanje se i dalje čulo", preneo je CNN.

Bostonska obalska straža, koja predvodi akciju spasavanja, odbila je da komentariše izveštaje o "lupajućim" zvucima. U internim zapisima američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost, navodi se da su se podvodni zvuci mogli čuti satima, dodaje BBC.

Proširena potraga uključuje četiri dodatna plovila i pet vozila na daljinsko upravljanje (ROV), koja imaju sposobnost da idu pod vodu. Zvaničnici obalske straže procenili su u utorak uveče da je nestaloj podmornici na putu da pogleda olupinu ''Titanika'' ostalo "manje od 40 sati vazduha za disanje".

Podmornica je prijavljena kao nestala u nedelju nakon što je izgubila kontakt posle sat i 45 minuta po zaranjanju i nije se vratila na površinu u očekivano vreme.

Francuska je poslala robota koji može da zaroni do 6.000 metara pod vodom kao pomoć u pronalaženju turističke podmornice koja je nestala dok se spuštala do olupine Titanika, i dodaje se da bi mogao da pomogne u oslobađanju podmornice ako je ova zaglavljena, preneo je danas Rojters.

Robot bez posade, nazvan Viktor 6000, može da zaroni dublje od druge opreme koja se sada nalazi u potrazi u severnom Atlantiku i ima ruke koje se mogu daljinski kontrolisati za presecanje kablova ili izvođenje drugih manevara za oslobađanje zaglavljenog plovila.

Šef pomorskih operacija u francuskom državnom Institutu za istraživanje okeana Olivije Lefor istakao je da robot nije u stanju da sam podigne podmornicu na površinu, ali da može da pomogne da se ona pokrene i zakači na plovilo koje ima kapacitet da je izvuče na površinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sabina

    21. jun 2023 | 17:23

    Da je riječ o tamo nekim nazovimo ih običnim ljudima,sigurna sam da niko prstom makeo ne bi.

  • Kv

    21. jun 2023 | 16:49

    Ja ne razumem, može se u kosmos, na mesec, u avion na hiljade km visine a nikako se ne moze 4 km u dubinu. Razumem i pritisak i sve ali ako je to toliko nemoguće, pa kako su onda otišli ovi što su nestali. Pošaljite takve, osim ako nema ni jedna jedina više, pa neka traže a gore čekaju brodovi sa sajlama koje koriste remorkeri.... Zvuči kao da se pravim pametna ali stvarno mi je sve nejasno.

  • Vlada grobar

    21. jun 2023 | 17:52

    Ma zaboli me za dokone kretene kojima je sve sto je Bog dao dosadno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA