≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za 14 dana osvojili 8 sela, Putin preti Sarmatom: Zelenski priznao da ofanziva napreduje sporije od očekivanog

Vreme čitanja: oko 2 min.

U kontraofanzivi Ukrajina je angažovala 12 brigada, od kojih su devet opremljene zapadnim naoružanjem, ali su samo tri prebačene na front

  • 5
Ukrajinska vojska, rat u Ukrajini Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznao je da kontraofanziva napreduje sporije nego što on želi, ali je napomenuo i da ne želi da bespotrebno rizikuje živote vojnika da bi ispunio očekivanja međunarodne zajednice.

Ova izjava Zelenskog usledila je nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da je intenzitet dugoočekivane ukrajinske kontraofanzive smanjen.

"Čudno je da u ovakvom trenutku vidimo zatišje. To se dešava jer neprijatelj trpi velike gubitke kako u ljudstvu, tako i u opremi", rekao je nedavno Putin.

On je zatim najavio da će nove interkontinentalne balističke rakete "Sarmat" uskoro ući u upotrebu. "Sarmat" je dizajniran za izvođenje nuklearnih udara na ciljeve koji su udaljen više hiljada kilometara, ali je njihovo raspoređivanje na terenu ide mnogo psorije nego što se očekivalo.

Ruska interkontinentalna balistička raketa Sarmat, Satana 2 Testiranje balističke rakete "Sarmat" u aprilu prošle godine Foto: Profimedia/AFP

Sa druge strane, Ukrajina je do sada objavila da su tokom dve nedelje ofanzive uspeli da oslobode osam sela. Čini se da su ruska vojna nadmoć u vazduhu, ali i jaka odbrana gčlavna prepreka Ukrajincima u ostvarivanju zacrtanih ciljeva.

Ukrajinske snage sada moraju da se suoče i sa ruskim napadima u istočnom delu Luganska i šumi Serebrjanski koja se nalazi severno od Bahmuta u regionu Donjeck, piše Guardian.

Ruski napadi koji dolaze u trenutku kada Kijev pokušava da napreduje ka jugu, primorali su ukrajinske generale da pregrupišu vojnike. Mada, očekuje se da će ukrajina tek u narednom periodu angažovati svoje rezerviste u borbi.


Borbe se vode u dva pravca

U ovoj kontraofanzivi Ukrajina je angažovala 12 brigada, od kojih su devet opremljene zapadnim naoružanjem, ali su samo tri prebačene na front.

Zelenski je u razgovoru za BBC rekao da neće narediti svojim trupama da brže napreduju samo da bi zadovoljili zahteve Zapada.

"Neki ljudi misle da je ovo holivudski film i sada očekuju rezultate. Ali nije, u pitanju su životi ljudi. Šta god da neki žele, koliko god da vrše pritisak na nas, uz dužno poštovanje, mi ćemo napredovati na bojnom polju onako kako mi smatramo da je najbolje", rekao je Zelenski.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane rekla je da se kontraofanziva izvodi u dva pravca - ka Bahmutu i Limanu u istočnom delu Donjecka.

"U blizini Bahmuta situacija je nepromenjena. Svakog dana se dogodi nekoliko borbi, linija fronta je stabilna. Naše trupe na istoku čvrsto drže svoje položaje, odbijaju neprijateljske napade i nanose maksimalne gubitke okupatoru", rekla je ona.

Putin je takođe priznao da Ukrajina još uvek nije iscrpljena.

Šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin, čije su se trupe mesecima borili u Bahmutu, ponovo je napao rusko Ministarstvo odbrane.

"Oni obmanjuju ruski narod. Ogromni delovi teritorije predati su neprijatelju", rekao je Prigožin u video poruci.

U Rusiji su vlasti tvrdile da su se dve ukrajinske bespilotne letelice srušile 50 kilometara od Moskve dok su se približavale velikom skladištu oružja. Tvrde da su bespilotne letelice oborene i da nije bilo ni žrtava ni pričinjene štete.

"Današnji pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa tri bespilotne letelice", saopštilo je ministarstvo.

(Telegraf.rs)

Video: Situacija u Hersonu dramatična: Poplave nakon rušenja brane odnele prve žrtve

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krusko Medo

    22. jun 2023 | 15:18

    Znači medjunarodna zajednica neda zelenku da pregovara djavli oće nuklearni rat,ili misle da Rusi to nemaju ili se prave ludi,svako i svačije strpljenje ima kraj pa tako i Putinovo

  • Ja vidim na karti osvojene ukrajine

    22. jun 2023 | 14:34

    Da se nista ne pomera osvojili su napustena porusena sela I to im kao neki uspeh

  • Nikolas

    22. jun 2023 | 12:50

    NATO I DIREKTNO RATUJE PROTIV RUSIJE U UKRAJINI STO CE DOVESTI DO SUKOBA NATO ALIJANSE I RUSIJE !!! BLIZIMO SE NUKLEARNOM RATU -APOKALIPSI !!!! SATANIZAM NA DELU!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA