Vreme čitanja: oko 2 min.

Nestanak kiseonika nije jedina opasnost sa kojom se suočavaju ljudi u podmornici: Ističe poslednji sat

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema prognozama američke obalske straže, zalihe kiseonika nestaće u 13.08 sati po našem vremenu

  • 6
OceanGate Expeditions Titanik podmornica Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Dok se broje poslednji minuti do isteka zaliha kiseonika u nestaloj podmornici, stručnjaci kažu da to nije jedina opasnost sa kojom se suočavaju putnici.

Dr Ken Ledez, stručnjak za hiperbaričnu medicinu na Univerzitetu Memorijal u Sent Džonsu, u Njufaundlendu, ispričao je šta može da se desi kada putnici u podmornici ostanu bez kiseonika.

Međutim prema njegovim rečima, to sada nije jedina opasnost.

Plovilo je možda takođe ostalo bez električne energije, koja igra ključnu ulogu u kontroli nivoa kiseonika i ugljen-dioksida.

Kako nivoi kiseonika opadaju, udeo ugljen-dioksida koji izdišu oni unutra će porasti, izazivajući potencijalno fatalne posledice.

"Kako se nivoi ugljen-dioksida povećavaju, on postaje sedativ, postaje kao anestetički gas, a vi ćete zaspati“, kaže dr Ledez za BBC.

Previše gasa u krvotoku osobe, poznato kao hiperkapnija, može ubiti ako se ne leči.

Hipotermija, kada telo postaje previše hladno da bi funkcionisalo, još jedan je rizik.

Prema rečima bivšeg kapetana mornarice Rajana Remzija, ako je podmornica na morskom dnu, temperatura vode će biti oko 0 stepeni. Ako je takođe izgubila struju, neće proizvoditi nikakvu energiju i stoga ne može proizvoditi toplotu.

Međutim, dr Ledez je ranije rekao da bi hipotermija mogla da bude njihov prijatelj.

"Postoji mogućnost ako se dovoljno ohlade i izgube svest, mogli bi to da prežive. Otkucaji srca mogu biti veoma spori kada je hladno", rekao je on.

Dr Ledez je istakao da ovo i spasioci znaju, dodajući da će telo automatski pokušati da se adaptira da preživi.

Međutim, sa druge strane, hipotermija, nedostatak kiseonika i nagomilavanje ugljen-dioksida u podmornici znače da će se smanjiti sposobnost posade da uspostavi kontakt sa misijom potrage i spasavanja, kao što je udaranje o trup u redovnim intervalima kako bi pokušali da privuku pažnju.

"Ako su bez svesti, neće moći puno toga da urade da pomognu sebi", dodao je dr Ledez.

Iako je obalska straža upozorila da je verovatno ostalo malo kiseonika i da zalihe verovatno imaju do 13.08 sati po našem vremenu, posada će možda moći da sačuva svoje zalihe - bar neko vreme.

Remzi kaže da bi usporavanje njihovog disanja takođe pomoglo, ali priznaje da bi to moglo biti teško s obzirom na stres pod kojim bi bili.

Dr Ledez kaže da bi takođe mogli da rašire granule koje apsorbuju ugljen-dioksid ili da smanje potrošnju energije ako i dalje imaju struju.

Uprkos svim ovim izazovima, dr Ledez apeluje protiv preranog otkazivanja operacije potrage i spasavanja, rekavši da bi oni mogli da prežive čak i kada su nivoi kiseonika veoma niski.

(Telegraf.rs)

Video: Nestala turistička podmornica "Titan": Među nestalima javne ličnosti i milijarderi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djape

    22. jun 2023 | 13:02

    Oni su odavno napustili ovaj svet.

  • Endokin

    22. jun 2023 | 17:18

    Tolika tehnologija danas, toliko radio uredjaja, a oni vozaju putnike na velike dubine necim sto izgleda kao da je sastavljeno od kontejnera... Ako vec hoces da se bavis podvodnim turizmom kao nekom novom vrstom turizma onda pre svega treba da brines o bezbednosti. A kadvec toliko naplacujes onda treba da brines i o vrhunskom kvalitetu usluge. Da li je moguce da im je neko dopustio da rizikuju ljudske zivote samo da uzmu dobre pare. Tim pre sto podmornica tipa ''Titan'' svojim tehnickim mogucnostima i nije predvidjena za zaranjanje na tolike dubine.

  • Gole

    22. jun 2023 | 13:14

    Jezivo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA