Vreme čitanja: oko 3 min.

Konobar opisao kako su izgledali poslednji trenuci putnika pre ukrcavanja u podmornicu: "Svi su bili uzbuđeni"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Podmornica je prijavljena kao nestala u nedelju, pošto je izgubila kontakt sat i 45 minuta nakon što je zaronila i nije se vratila na površinu u očekivano vreme

  • 2
OceanGate Expeditions Titanik podmornica Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Konobar kafića u kom su bili putnici podmornice Titan, koja je izgubljena u Atlantiku, otkrio je kako su izgledali njihovi poslednji trenuci pre ukrcavanja.

Upravo u tom kafiću, petoro putnika popilo je poslednju kafu koju im je poslužio Džejms Lo.

Oni su u kafić došli oko osam sati ujutru i bili su veoma uzbuđeni.

"Kad god vidimo ljude kako nose zaštitne prsluke i plavu Ocean Gate jaknu pitamo ih šta smeraju. Svi su bili raspoloženi, nekoliko njih je izgledalo kao da im se žuri, malo su kasnili u odnosu na raspored. To je bio prvi dan da se magla povukla, bili su jako uzbuđeni", kazao je on.

Nekoliko sati nakon što su popili kafu, oni su se ukrcali u podmornicu.

"Tek kada su objavljeni identiteti putnika i kada sam ugledao fotografije, shvatio sam da su to oni", dodao je konobar.

Kaže da ga je cela situacija podsetila na brata njegovog dobrog druga, koji je nestao dok je bio na pecanju u septembru 2021. godine.

"Mark je bio kapetan broda, bili su na pecanju kada je brod iznenada nestao. Kanadska obalska straža je započela veliku potragu, ali su nekoliko nedelja kasnije obustavili akciju. Tokom potrage angažovali su i sonar da ih traži, ali olupina nikada nije pronađena", prisetio se on.

Iako brat njegovog druga nikada nije pronađen, Džejms se nada da situacija neće biti ista i sa podmornicom Titan, piše Daily Mail.

"Iskreno se nadam najboljem. Ipak čini se da se nešto loše već dogodilo. Kada se nalazite na tolikoj dubini, pritisak je veliki. To je zaista teška situacija", kazao je on.

Džejms kaže da je svima koji žive blizu okeana jasno da se nesreće dešavaju, ali da se niko nije nadao da će do ovoga doći.

"Svi su bili zaista uzbuđeni. Nisam mogao ni da pomislim da će se ovako nešto desiti. Kada sam ujutru ustao pročitao sam vest da postoji šansa da je Titanik odneo još nekoliko žrtava. Ludo je pomisliti da su oni zarobljeni negde u olupimi", kaže Džejms.

Podmornica na daljinsko upravljanje Viktor 6000 Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Trka s vremenom i nova nada

Francuski brod koji prevozi podvodni robot "Viktor 6000", spušten je u Atlantik gde je u toku potraga za nestalom turističkom podmornicom "Titan", saopštio je danas državni francuski Ifemer institut za istraživanje okeana, koji upravlja robotom.

Obalska straža SAD ranije je iznela procenu da danas u 13.18 časova podmornica ostaje bez kiseonika, ali Skaj njuz podseća kako je tačna situacija na brodu nepoznata, a stručnjaci kažu da su predviđanja o zalihama kiseonika neprecizna. Procenjeno je da je "Titan" imao zalihe kiseonika za 96 sati otkad je započeo svoje putovanje.

Podmornica na daljinsko upravljanje Viktor 6000 Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Ifemer institut je naveo da istraživački brod "Atalante" prvo koristi eho-sondu da precizno mapira morsko dno kako bi zatim potraga robota mogla da bude više ciljana, objavili su Gardijan i Rojters. Britanija je poslala podmorničara da učestvuje u potrazi podmornice "Titan", izjavio je danas portparol britanskog premijera Rišija Sunaka.

Portparol je rekao novinarima da je avion prevezao i specijalizovanu opremu iz Velike Britanije da pomogne u potrazi. Trka sa vremenom u pronalaženju podmornice, koja je nestala na putu do ostataka broda "Titanik", ušla je u novu fazu, pošto u podmornici nestaje kiseonika.

Prema pisanju Asošijeted presa, spasioci su dovezli još brodova i plovila na mesto nestanka, nadajući se da bi podvodni zvuci koje su otkrili drugi dan zaredom mogli da pomognu u sužavanju potrage.

Međutim, navodi agencija, čak i oni koji su bili optimistični sada upozoravaju na mnoge preostale prepreke - utvrđivanje lokacije podmornice, stizanje do nje spasilačkom opremom, njeno izvlačenje na površinu, i to sve pre nego što ponestanu zalihe kiseonika i pod pretpostavkom da je podmornica još netaknuta.

Podsetimo, podmornica je prijavljena kao nestala u nedelju, pošto je izgubila kontakt sat i 45 minuta nakon što je zaronila i nije se vratila na površinu u očekivano vreme.

Američka obalska straža u koordinaciji sa drugim agencijama, uključujući američku mornaricu i kanadsku obalsku stražu, radi danonoćno u pokušaju da pronađe nestalu podmornicu sa pet ljudi u njoj, ali do sada napori u potrazi nisu dali rezultate.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo je devojka koja je poslednji put otpratila i snimila nestalu podmormnicu "Titan"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nn

    22. jun 2023 | 18:01

    Verovatno su i sada uzbudjeni. Šta uradi luda glava.

  • Pec

    22. jun 2023 | 18:53

    Kad se kolegi zaglupio glupi dron pa više nije mogao da upravlja njime, savetovao sam ga da sledeći veže kanapom! :) Mogli su i oni isto, sajla od 5km je izvodljiva!...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA