Vreme čitanja: oko 2 min.

Zelenski: Rusija sprema napad na nuklearku Zaporožje, Kremlj negira

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rusija pozivaA Vašington da ne pravi greške i ne raspoređuje trupe NATO-a u Ukrajini, pošto bi to moglo da ima opasne posledice

  • 3
Volodimir Zelenski Foto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjevio je danas da su ukrajinske obaveštajne službe dobile informaciju da Rusija razmatra scenario terorističkog napada na nuklearnu elektranu u Zaporožju.

"Nažalost, više puta sam morao da podsećam da radijacija nema državne granice, a koga će pogoditi određuje samo smer vetra", rekao je Zelenski.

Dodao je da Kijev sve dostupne informacije deli sa partnerima u svetu, preneo je Blumberg.

Međutim, portparol Krenlja Dmitrij Peskov rekao je danas da su tvrdnje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se Rusija sprema da izvede "teroristički napad" na nuklearnu elektranu u Zaporožju "još jedna laž".

Peskov je podsetio da su inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nedavno posetili elektranu i ocenili da je sve u redu, prenosi TASS.

Zaporizhzhia Zaporožje nuklearna elektrana Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je upoznata sa izveštajima da su mine postavljene u blizini rashladnog bazena elektrane Zaporožje, ali da takve mine nisu primećene tokom posete generalnog direktora IAEA Rafela Grosija.

"Naša procenaje da, iako prisustvo bilo koje eksplozivne naprave nije u skladu sa bezbednosnim standardima, glavne bezbednosne funkcije objekta neće biti značajno pogođene. Sa velikom pažnjom pratimo ovo pitanje“, rekao je Grosi, preneo je Kijev independent.

Prema njegovim rečima, nuklearna bezbednost i situacija u NE Zaporožje je veoma nestabilna.

Rusija pozivaA Vašington da ne pravi greške i ne raspoređuje trupe NATO-a u Ukrajini, pošto bi to moglo da ima opasne posledice, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

''Ako to urade, to će biti ogromna, istorijska greška. Zato snažno upozoravamo SAD, koje kontrolišu NATO. Bez obzira ko govori u ime ovih zemalja, bivši ili sadašnji zvaničnici, sve se odlučuje u Vašingtonu. Zato snažno upozoravamo Vašington na dalje neuspehe, na dalje greške koje bi mogle imati opasne posledice. Ne sme biti NATO trupa u Ukrajini'', rekao je Rjabkov.

Ranije je bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao da bi neke zemlje Alijanse pojedinačno možda želele da pošalju trupe u Ukrajinu ako Kijev ne dobije stvarne garancije na predstojećem NATO samitu u Viljnusu.

Zelenski je izjavio da ukrajinska kontraofanziva možda deluje sporo, ali će uhvatiti zalet, "baš kao i operacije na jesen".

"Prošle jeseni, imali smo kontraofanzivne akcije, delovalo je da ide sporo. Ali, u nekom trenutku, svi su videli kako smo brzo napredovali. Tako će biti i sada", rekao je Zelenski u intervjuu za BBC.

On je rekao da Ukrajina ocenjuje da je kontraofanziva zasad bila uspešna, ali da postoje poteškoće, kao što su velika minska polja.

Samit Ukrajna EU Kijev Volodimir Zelenski Ursula fon der Lajen Foto: Tanjug/AP

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je navela da će EU poslati još 1,5 milijardi evra makrofinansijske pomoći Ukrajini. Prema Evropskoj komisiji, Ukrajina nastavlja da pravi zadovoljavajući napredak ka onome što je dogovoreno i ispunjava zahteve, koji imaju za cilj transparentnost prilikom korišćenja sredstava, preneo je Kijev independent.

"Više toga će doći. Mi smo samo predložili čvrstu finansijsku pomoć do 2027. godine. Gledamo na duge staze", istakla je Fon der Lajen.

(Telegraf.rs)

Video: Rupe na krovovima, okolo dim: Satelitski snimci otkrivaju kako izgleda nuklearna elektrana Zaporožje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    22. jun 2023 | 23:15

    OVAJ BOLESNIK USKORO CE UVUCI NATO U RAT SA RUSIJOM I RVROPA CE GORETI KAO SIBICA A FASISTI-SATANISTI SU SPREMNI DA IZAZOVU NUKLEARNU KATASTROFU !!!

  • Nikolas

    22. jun 2023 | 23:21

    SLAVA PUTINU!!!! SLAVA RUSIJI !!!SMRT NATO FASISTIMA!!!!

  • Čika Velja

    23. jun 2023 | 10:40

    Ofanziva Ukrajine je učinkovitija od blickriga Velikog vođe iz 1941. godine? Nismo ni primetili da je nuklerka sad pod kontrolom Ukrajine,pa će Rusi da je napadnu???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA