Vreme čitanja: oko 2 min.

UN stavile ruske snage na crnu listu zbog ubijanja dece i napada na škole i bolnice u Ukrajini

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema izveštaju, 136 ukrajinske dece je ubijeno, a 518 je ranjeno

  • 3
Harkov, Metro stanica Foto: Profimedia/Zuma Press/Daniel Ceng Shou-Yi

Ujedinjene nacije stavile su ruske snage na godišnju crnu listu zbog kršenja dečjih prava, kako se navodi, zbog ubijanja dečaka i devojčica i napada na škole i bolnice u Ukrajini, navodi se u najnovijem izveštaju u koji je uvid imao Asošiejted pres.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš naveo je u izveštaju Savetu bezbednosti da je "užasnut" velikim brojem "strašnih kršenja" dečjih prava u Ukrajini u 2022. godini, da je "šokiran" brojem napada na škole i bolnice, da je zabrinut zbog zbog pritvaranja dece i zbog toga što su neka ukrajinska deca odvedena u Rusiju.

AP dodaje da generalni sekretar UN nije u izveštaju stavio Izrael na crnu listu zbog grubog kršenja prava 1.139 palestinske dece, u šta ulaze ubistva 54 dece prošle godine.

"Umesto toga, pozdravio je izraelsku saradnju sa specijalnim izaslanikom UN dečja prava tokom oružanog sukoba i utvrđivanje praktičnih mera, "uključujući i onih koje su predložile UN da se zaštite deca", dodaje američka agencija.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur rekao je novinarima da je Gutereš napravio "veliku grešku" što na crnu listu nije stavio "najekstremniju vladu u izraelskoj istoriji".

"To je veoma razočaravajuće za palestinski narod i palestinsku decu", istakao je on.

Harkov, Metro stanica Foto: Profimedia/ddp USA/Justin Ya

Gutereš je rekao da su ruske oružane snage i njihove grupe stavljene na crnu listu jer su izvele 480 napada na škole i bolnice, za ubistva dece, posebno granatiranjem i vazdušnim udarima na gradove i sela.

Prema izveštaju, 136 ukrajinske dece je ubijeno, a 518 je ranjeno. Gutereš je apelovao na ruske snage da se pridržavaju obaveza u sklopu međunarodnog prava i da zaštite decu, uključujući izbegavanje da škole i bolnice budu vojna meta.

Generalni sekretar UN je rekao da je takođe zabrinut zbog kršenja dečjih prava od ukrajinskih snaga, pa je i na njih apelovao da se pridržavaju zaštite civila u sklopu međunarodnog prava.

Prema izveštaju, ukrajinske oružane snage su odgovorne za smrt 80 dece i ranjavanje 175, kao i 212 napada na škole i bolnice.

(Telegraf.rs)

Video: Pao helikopter u Kijevu: Poginulo 18 ljudi, među njima troje dece, ministar i njegov zamenik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbbgd

    23. jun 2023 | 08:49

    Šta je sa osudom NATO zlikovaca koji su ubili 89 dece u Srbiji prilikom divljačkog bombardovanja?

  • Romi

    23. jun 2023 | 12:29

    Kad ste toliko humani sto niste stavili Nato pakt n'a crnu listu koji su ubili 500hiljada djece u Iraku ,89 u Srbiji da ne nabrajamo Avganistan ,Siriju,Libiju...Koji ste licemjeri kad su zlicini zapadnih zemalja u pitanju onda se pravite gluvi i slijepi ,licemjeri

  • oki65

    23. jun 2023 | 10:20

    UN stavile nekoga na listu!!!! Pa oni su sami NATO i ubijaju po svetu. Satanisti , ubice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA