Vreme čitanja: oko 1 min.

Mađarska na udaru superćelijskih oluja: Pada grad veličine teniske loptice, udar stotine gromova širom zemlje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Reč je o dva veoma izražena grmljavinska sistema

  • 1
Sombor, nevreme, munje, grmljavina Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Nakon sunčanog i najtoplijeg dana od početka godine, uz temperature na jugozapadu zemlje i do 35°C, Mađarsku je pred kraj dana zahvatio veoma snažni olujni sistem.

Reč je o dva veoma izražena grmljavinska sistema.

Nad istočnom polovinom Mađarske formirale su snažne grmljavinske nestabilnosti, kao posledica predfrontalnih nepogoda, pri čemu su oni praćene obilnim kišama, jakim pljuskovima i snažnim električnim pražnjenjem, a u mnogim predelima ima i grada.

Nažalost, jake grmljavinske oluje delovima zemlje doneli su i štete, a najintenzvinije oluje beleže se na području uz reku Tisu, pri čemu je postojala opasnost i od tornada, jer je bilo reči o superćelijskim olujama, a na pojedinim lokacijama padao je grad veličine teniske loptice.

Istovremeno, zapadni i jugozapadni deo Mađarske zahvatio je prodor hladnog fronta, koji je prethodno Sloveniji i Hrvatskoj doneo grmljavinske nepogode i grad veličine teniske loptice.

U nastavku večeri hladni front sa zapada Mađarske premeštaće se prema ostalim predelima zemlje, uz kišu i veoma jake pljuskove sa grmljavinom, lokalno i uz jake nepogode.

Hladni front donosi i skretanje vetra na jak i olujni severozapadni, uz prodor osetno hladnije vazdušne mase, pri čemu je temperatura za manje od sat vremena u padu za više od deset stepeni.

U nastavku večeri hladni front iz Mađarske i Hrvatske stići će i do Srbije, a prvi na udaru naći će se severozapadni i zapadni predeli Srbije, uz najintenzivnije grmljavinske oluje. Kasnije tokom noći hladni front doneće pogoršanje vremena i ostalim predelima Srbije.

Dobra vest je da će tokom vikenda u Mađarskoj biti znatno prijatnije i ugodnije, a neće biti ni opasnosti od olujnih i grmljavinskih nepogoda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera ložač

    23. jun 2023 | 22:45

    Anglosaksonci ih kažnjavaju zbog ne poslušnosti... Harpp sistem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA