Vreme čitanja: oko 2 min.

Rojters: Prigožin optužio Moskvu da je ubila borce "Vagnera", najavio pohod 25.000 vojnika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šef plaćeničke "Vagner grupe" obećao da će zaustaviti "zlo" vojnog vrha, ali da "ovo nije vojni udar".

  • 6
Yevgeny Prigozhin Jevgenij Prigožin Foto: Tanjug/AP

Šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin optužio je u petak rusku vojsku da "uništava" njegove borce, ne obrazlažući u potpunosti svoju optužbu. On je obećao da će zaustaviti "zlo" vojnog vrha.

Ministarstvo odbrane je brzo izdalo saopštenje u kojem se navodi da Prigožinove optužbe "nisu tačne i predstavljaju informativnu provokaciju".

U nizu audio poruka na svom zvaničnom Telegram kanalu, Prigožin je rekao:

"Biće kažnjeni oni koji su uništili naše momke, koji su uništili živote više desetina hiljada ruskih vojnika. Molim da niko ne pruža otpor."

On je rekao da se detalji onoga što se dogodilo tek pojavljuju, ali je dodao: "Ministar odbrane je stigao specijalno u Rostov da izvrši operaciju uništavanja 'Vagnera'".

Neprovereni snimak objavljen na Telegram kanalu "Razgruzka Vagner" (Vagnerov borbeni prsluk) pokazao je scenu u šumi u kojoj su goreli mali požari i izgledalo je da je drveće izlomljeno.

Na njemu je pisalo: "Raketni napad je pokrenut na kampove 'PMC Vagner'. Mnogo žrtava. Prema rečima očevidaca, udar je nanet sa zadnje strane, odnosno izvršila ga je vojska ruskog Ministarstva odbrane".

Prigožin se zakleo da će se osvetiti: "Ima nas 25.000 i mi ćemo da shvatimo zašto se u zemlji dešava haos."

Ali i dodao: "Ovo nije vojni udar".

Ranije u toku dana, Prigožin je izgleda prešao novu liniju u svojoj sve oštrijoj svađi sa Moskvom, rekavši da je obrazloženje Kremlja za invaziju na Ukrajinu zasnovano na lažima koje je izmislio najviši vojni vrh.

Prigožin, čije česte tirade na društvenim mrežama osporavaju njegovu ograničenu ulogu u ratu kao šefa privatne vojne kompanije "Vagner", već mesecima otvoreno optužuje ministra odbrane Sergeja Šojgua i najvišeg ruskog generala Valerija Gerasimova za nesposobnost u ratu.

Ali u petak je prvi put odbacio ruska osnovna opravdanja za invaziju na Ukrajinu 24. februara prošle godine u, kako se naziva, "specijalnoj vojnoj operaciji".

"Rat je bio potreban... da bi Šojgu mogao da postane maršal... kako bi mogao da dobije drugu medalju 'Heroja Rusije-", rekao je Prigožin u drugoj audio poruci. "Rat nije bio potreban za demilitarizaciju ili denacizaciju Ukrajine."

(Telegraf.rs)

Video: Situacija u Hersonu dramatična: Poplave nakon rušenja brane odnele prve žrtve

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA