Vreme čitanja: oko 1 min.

Koliko pripadnika ima Vagner, a koliko ruska vojska? Objavljene prve procene

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nije poznato da li su ove procene tačne

  • 3
Vojna parada Moskva Foto: Tanjug/AP

Ruska privatna paravojna grupa Vagner, koja je započela pobunu, ima oko 25.000 pripadnika, piše BBC, pozivajući se na tvrdnje šefa grupe Jevgenija Prigožina.

Britansko ministarstvo odbrane u januaru je objavilo da Vagner ima najviše 50.000 vojnika, ali oko 20.000 njih je navodno ubijeno tokom borbi u Ukrajini.

Sa druge strane, ruska vojska ima oko 800.000 aktivnih vojnika, ali je tokom rata u Ukrajini pretrpela određene gubitke.

Prema navodima britanskog javnog servisa, ruske snage su nekad imale više od milion pripadnika, ali dodaje da su tokom rata pretrpele najmanje 220.000 žrtava.

Smatra se da Rusija ima još 250.000 rezervista, procenjuje britanski javni servis.

Prema poslednjim informacijama, ruska paravojna grupa Vagner, koja je započela pobunu u Rusiji, navodno se nalazi na oko 400 kilometara od Moskve.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Oklopna vozila na ulicama: Prigoržin kaže da su Vagnerovci preuzeli Rostov

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xy

    24. jun 2023 | 21:46

    Britanski javni servis? Treba li išta dodati?

  • To su im ovi nato fasistima

    24. jun 2023 | 20:47

    Dali cifru lepo saradjuju

  • Vitez Koja

    25. jun 2023 | 15:47

    Rusi imaju vojske koliko im je potrebno za trenutnu aktivnost.U opštoj mobilizaciji meri se u destinama miliona.Što se Vagnera tiče, to je plaćenička vojska i bili bi uništeni za popodne ako zatreba, a ne treba, očigledno su se dogovorili.Pogotovo što bi od tih 25.000 dezertiralo u Rusku zvaničnu armiju barem pola.Tako da porediti u bilo kom smislu snage Vagnera, koje služe za pojedinačne operacije, sa Ruskom armijom je smešno i očajnički pokušaj zapadne propagande koja ima istu mantru već decenijama, na koju više niko ne naseda, pa mnogi i na zapadu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA