Vreme čitanja: oko 2 min.

Egzodus zdravstvenih radnika iz Britanije: Nezadovoljni lekari beže u Australiju i Emirate

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lekari su namamljeni obećanjima o platama koje dostižu i do 130.000 funti u Australiji

  • 0
Doktor doktorka medicinska sestra lekar Foto: Pixabay.com/DarkoStojanovic/Ilustracija

Rekordan broj nezadovoljnih lekara i bolničara želi da napusti Veliku Britaniju zbog posla od oko 100.000 funti u Australiji, a Dubai bi mogao biti njihovo sledeće omiljeno odredište.

Skoro 25.000 prijava za dobijanje dokumenata potrebnih za posao u inostranstvu poslato je britanskom zdravstvenom regulatornom telu 2022. godine, piše londonski "Mejlonlajn".

To značajno prevazilazi brojku od 10.000 iz vremena pre kovid krize. Zvaničnici britanske zdravstvene službe upozorili su da "egzodus tek počinje" i kažu da bi ta statistika trebalo da "zapanji" ministre i pokrene ih u akciju.

Nezadovoljni lekari kažu da je pandemija otkrila koliko su slabo cenjeni u Velikoj Britaniji, što je bio faktor koji je pokrenuo talas štrajkova širom zemlje. Oni su, istovremeno, namamljeni obećanjima o platama koje dostižu i do 130.000 funti u Australiji, kao i boljoj ravnoteži između posla i privatnog života.

Australija je takođe pokrenula talas "bezobraznih" taktika, kao što je postavljanje mobilnih bilborda sa ukazivanjem na prednosti života u toj zemlji, i to na mestima gde su britanski zdravstveni radnici organizovali proteste. "Mejlonlajn" piše da su neki koji su se tamo preselili, ipak, žalili da to nije baš obećani "san".

Britansko zdravstveno osoblje koje želi da se prijavi za posao u inostranstvu mora da dobije dokumenta od svog regulatora, Generalnog medicinskog saveta, kao deo prijave. Na taj način potencijalnim poslodavcima dokazuju da nemaju nikakve loše ocene u dosijeu, da im je obuka ažurna i da im se mogu poveriti pacijenti.

"Mejlonlajn" piše da se prošle godine skoro 7.000 lekara prijavilo za ta dokumenta, što je za 6.100 više nego u 2019. godini. Podaci za ovu godinu sugerišu da će ove godine egzodus biti još veći, jer se samo do maja prijavilo skoro 3.500.

Monkeypox, majmunske boginje Foto: Shutterstock

Za bolničare, medicinske sestre i babice, brojke su još upadljivije. Skoro 16.000 sličnih prijava podneto je u 2022. i 2023. godini. U 2018. godini bilo ih je nešto manje od 5.500.

Čini se da su netaknute plaže i sunčano vreme mnoge ubedili da potraže posao u Australiji. Ta zemlja je na vrhu liste po ukupnom broju prijava u obe profesionalne grupe.

Nisu, međutim, samo Australijanci zainteresovani da "ulove" visoko kvalifikovano britansko zdravstveno osoblje.

Prijave lekara za rad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima skoro su se udvostručile, sa 550 u 2019. na nešto više od 1.000 u 2022. godini. Oni su tamo privučeni većim platama bez poreza, koje mogu doći sa pogodnostima kao što su subvencionisani smeštaj i izdašni paketi odsustva.

Prijave za bolničare u SAD pretrpele su još dramatičniju eksploziju. Prošle godine dostigle su 6.433, što je skoro 10 puta više nego u 2017/18. I lekari i bolničko osoblje su u dugotrajnom sporu sa britanskom vladom zbog plata, što je rezultiralo talasima štrajka i naknadnim otkazivanjem hiljada termina za obične Britance. Oni tvrde da inflacija čini rad zdravstvenih radnika neisplativim.

Ministri, međutim, tvrde da su zahtevi sindikata za dvocifreno povećanje plata jednostavno nerealni i da bi išli na štetu pacijenata. Postoji vrlo malo znakova bilo kakvog kompromisa u budućnosti i dok se spor nastavlja, liste čekanja u britanskim bolnicama rastu, a sve više zdravstvenih radnika prijavljuje se da napusti zemlju.

(Telegraf.rs)

Video: Ni lekari nisu verovali, ali je Andrea uspela: Posle 6 godina u kolicima uspela je da ustane

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA