≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prigožin se oglasio prvi put nakon povlačenja: Nisam hteo da srušim Putina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šef Vagnera je rekao da mu nikad nije bio cilj da sruši Putina, te da je doneta odluka o povlačenju Vagnera kako ne bi bila prolivena ruska krv

  • 43
Jevgenij Prigožin, Yevgeny Prigozhin Foto: Tanjug/AP

Šef Vagnerovaca Jevgenij Prigožin oglasio se po prvi put nakon što su se njegove trupe, koje su bile nadomak Moskve, povukle u subotu uveče.

Prigožin je upravo objavio 11-minutnu audio poruku u kojoj navodi da niko nije pristao da potpiše ugovor sa ministarstvom odbrane i da njegova plaćenička firma mora prestane da postoji 1. jula.

On je rekao da je "marš" trebalo da se izbegne "uništenje privatne vojne grupe" i da je Vagner morao da prestane da postoji početkom sledećeg meseca.

Prigožin dodao je da je namera bila da se registruje protest zbog neefikasnog vođenja rata u Ukrajini, a ne da se svrgne vlada u Moskvi.

"Nismo rušili vlast"

"Cilj marša bio je da se izbegne uništenje Vagnera i da se pozovu na odgovornost zvaničnici koji su svojim neprofesionalnim postupcima počinili ogroman broj grešaka. Marširali smo da protestujemo, a ne da srušimo vladu", naveo je Prigožin u audio poruci.

"Zaustavili smo se u trenutku kada je postalo jasno da će mnogo krvi biti proliveno", rekao je opisujući napredovanje vojnog konvoja koji je stigao blizu Moskve.

Prigožin je rekao da veruje da je "demonstracija onoga što smo planirali da uradimo bila dovoljna".

"Naša odluka da se vratimo imala je dva faktora: nismo želeli da prolijemo rusku krv", dodao je.

On je još jednom optužio rusko ministarstvo odbrane da gađa njegove trupe artiljerijskom vatrom, nazvavši to "okidačem da se odmah iselimo".

Prigožin je priznao da su njegove trupe ubile ruske avijatičare tokom njihovog ustanka, rekavši da im je "žao što su morali da izvrše udare na avione, ali su bombama i raketnim udarima gađali naše snage".

Pokazna vežba kako se izvršava invazija

Takođe je tvrdio da je ulazak trupa u Rusiju bio na neki način pokazna vežba o tome kako je Rusija trebalo da izvrši svoju invaziju na Ukrajinu 24. februara, koja nije uspela da postigne svoj cilj da zauzme Kijev.

Prigožin je rekao da su njegovi borci imaju podršku "veselih" civila u gradovima kroz koje su pršli na putu ka Moskvi.

"U ruskim gradovima, civili su nam prilazili s ruskim zastavama i simbolima Vagnera", rekao je on u svojoj prvoj audio poruci od prekida pobune.

"Bili su veoma srećno kada smo prolazili."

Lukašenko traži rešenje za Vagner

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko predložio je način za rešavanje problema, rekao je Prigožin.

"Lukašenko je pružio ruku i ponudio da se pronađu rešenja za nastavak rada privatne vojne kompanije Vagner u legalnoj jurisdikciji", naveo je on u audio poruci.

On nije otkrio gde se nalazi ili kakvi su mu budući planovi.

Za sada nema potvrde o tome gde se Prigožin nalazi, ali neki Telegram kanali koji su popularni u Rusiji navode da je viđen u jednom  hotelu u Minsku, beloruskoj prestonici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA