≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šumski požari u Kanadi oslobodili rekordnih 160 miliona tona ugljenika, a još im se ne nazire kraj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovogodišnja sezona šumskih požara je najgora zabeležena u Kanadi, sa oko 76.000 kvadratnih kilometara koji su izgoreli širom istočne i zapadne Kanade.

  • 2
Šumski požari u Kanadi uticali na loš kvalitet vazduha Foto: Tanjug/AP

Šumski požari, koji su zahvatili velike delove istočne i zapadne Kanade, oslobodili su rekordnih 160 miliona tona ugljenika, saopštila je danas služba Evropske unije za nadzor atmosfere Kopernikus.

Kako se navodi, godišnje emisije su sada najveće u Kanadi od početka satelitskog praćenja 2003. godine i premašile su rekordnu 2015. godinu kada je oslobođeno 140 miliona tona ugljenika, prenosi Rojters.

"Razlika je u tome što požari u istočnoj Kanadi podstiču ovaj rast emisija više nego zapadna Kanada", rekao je naučnik iz službe EU Mark Parington.

Prema pisanju agencije, naučnici su posebno zabrinuti zbog toga šta kanadski požari izbacuju u atmosferu i u vazduh koji ljudi udišu.

Ugljenik koji su oslobodili šumski požari u Kanadi, otprilike je jednak godišnjim emisijama ugljen-dioksida u Indoneziji usled sagorevanja fosilnih goriva.

Procenjuje se da kanadska severna borealna šuma skladišti više od 200 milijardi tona ugljenika, a prilikom požara, deo tog ugljenika se ispušta u atmosferu.

To dovodi do ubrzanja procesa globalnog zagrevanja i stvara uslove u kojima je veća verovatnoća da će šume ponovo goreti, navodi britanska agencija.

Parington dodaje da se "još ne nazire kraj" šumskim požarima, s obzirom da je u većem delu Kanade i dalje toplo i suvo vreme.

Ovogodišnja sezona šumskih požara je najgora zabeležena u Kanadi, sa oko 76.000 kvadratnih kilometara koji su izgoreli širom istočne i zapadne Kanade.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Zastrašujući snimci požara u Kanadi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    27. jun 2023 | 19:49

    И даље мислим да су возила највећи тровачи и највећи проблем. Индијанаца има на сваком континенту...

  • Neka

    27. jun 2023 | 21:35

    Bozija kazna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA