≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sukobi na ulicama u Francuskoj, pljačkane prodavnice, zapaljeni automobili: Neredi i u Briselu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Protesti su reakcija na ubistvo tinejdžera od strane policije

  • 1
Francuska neredi nasilje protest Foto: Tanjug/AP

U Parizu su se treću noć zaredom nastavili sukobi između policije i demonstranata zbog ubistva 17-godišnjeg mladića od strane policije, uhapšeno  je više od 680 osoba, a neredi su izbili i u Briselu.

Francuski predsednik Emanuel Makron održaće danas novi hitan sastanak vlade u vezi sa nasilnim neredima.

Izgrednici su pljačkali prodavnice i palili automobile, uprkos nažnom prisustvu policije.

Francuska je tokom noći rasporedila 40.000 policajaca širom zemlje, ali to nije sprečilo izbijanje nasilja. Nereda je bilo od Lila na severu do Marseja na jugu. U Parizu su demonstranti razbijali i pljačkali trgovine, a napadnute su i zgrade institucija. Nasilje se, kako javljaju francuski mediji, smirilo u jutarnjim časovima.

Demonstranti su automobilima ulazili u izloge trgovina u nizu francuskih gradovima. Stanovnici Nanterea, predgrađa Pariza gde je Nael ubijen, na zgrade su ispisali parole "Osveta za Naela', i palili automobile.

Neredi su počeli u utorak nakon što je policajac ubio 17-godišnjeg mladića alžirsko-marokanskog porekla, Naela M, koji se oglušio o saobraćajnu policiju i nije zaustavio vozilo. Policajac koji je upucao Naela optužen je za ubistvo , a njegov advokat tvrdi da je "skrhan".

Pojedini gradovi su čak preduzeli preventivne mere da bi izbegli nove incidente, javila je televizija BFM.

Policijski čas je uveden u Klamaru, Medonu i Kompjenju od 21.00 ili 22.00 sata uveče do 6.00 sati ujutru, u pojedinim slučajevima do sledećeg ponedeljka. Tramvaji i autobusi u Il de Fransu prestali su da saobraćaju u sredu u 21 sat.

U Nanteru je organizovan marš belaca zbog ubistva 17-godišnjeg tinejdžera, a u povorci je bilo više od 6.000 ljudi i bilo je nekoliko podmetnutih požara, kao i drugih incidenata. Na protestu u Marselju na policajce je otvorena minobacačka vatra kada je jedan policajac povređen i prebačen u bolnicu.

Majka tinejdžera obratila se u lajvu na Instagramu preko naloga sestre Adame Traore, koju su 2016. godine ubila tri policajca.

"Sine moj, ti si mi bio sve. Izgubila sam dete od 17 godina. Oduzeli su mi moju bebu, trebala mu je majka", rekla je ona.

U četvrtak uveče izbili su neredi i u Briselu, a belgijska policija izvela je raciju tragajući za sumnjivim mladim ljudima i bakljama.

Tokom nereda zapaljeno je nekoliko automobila, a kako je portparol policije Ilse Van De Keire rekla novinarima, demonstranti su na društvenim mrežama pozivani da izađu na ulice "kao u Francuskoj".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA