Vreme čitanja: oko 4 min.

Vatrogasac usvojio bebu koju je pronašao u svojoj stanici: Godinama pokušavao da postane otac, Bog ga pogledao

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Njena majka više ne mora da brine. Njena ćerka je zbrinuta i voljena je neopisivo", rekao je Vinsent.

  • 2
Zoey Safe Haven Baby Boxes Foto: Privatna arhiva

Vatrogasac na Floridi zvanično je usvojio bebu koja je pronađena napuštena u njegovoj vatrogasnoj stanici, javljaju "ABC News".

Vatrogasac koji se predstavio samo imenom Vinsent, rekao je za TV emisiju "Dobro jutro, Ameriko" da je bio na dužnosti u ranim satima 2. januara kada se oglasio alarm sa kutije za bebe u Okali, gradu koji se nalazi u centralnoj Floridi. U pitanju je "kutija" u koju majke, koje ne žele bebe, mogu da ih ostave i da znaju da će ih brzo i sigurno preuzeti socijalna služba.

"Dispečer je pozvao stanicu rekavši da je kutija za bebe aktivirana. Ustao sam iz kreveta, prišao sa još jednim vatrogascem da proverim da li ima nečeg unutra. Kada su se svetla upalila i kada sam otvorio sam zadnja vrata, u kutiji je ležala Zoi", priseća se Vinsent, dok priča o bebi koju su on i njegova supruga Kejti u međuvremenu usvojili.

Zoi je bila prva beba koja je ostavljena u kutiji "Safe Haven Baby Box" otkako je postavljena u kampusu vatrogasne jedinice u Zapadnoj Okali, kaže Vinsent, koji je radio kao vatrogasac osam godina.

"Safe Haven Baby Boxes", neprofitna organizacija sa sedištem u Indijani, nudi kutije za bebe sa kontrolisanom temperaturom bolnicama i vatrogasnim stanicama u više država, omogućavajući roditeljima da legalno predaju dete. Kada se koriste, bebi kutije neprofitnih organizacija pokreću alarm i podešene su da automatski obaveštavaju hitne službe.

Zoey Safe Haven Baby Boxes Boks u kom majke mogu da ostave svoje bebe Foto: Safe Haven Baby Boxes

"Boks za bebe je produžetak zakona o sigurnom utočištu, koji postoji od 1999. godine, kada je donet u Teksasu. On u suštini govori da svaki roditelj koji ne želi ili ne može da brine o svom novorođenčetu može legalno da preda svoje dete na bilo lokaciji bezbednog utočišta i da ode, bez pitanja", rekla je Monika Kelsi, osnivačica i izvršna direktorka "Safe Haven Baby Boxes".

Trenutno, zakoni o sigurnom utočištu postoje u svih 50 država, ali starosna ograničenja se razlikuju u pogledu vremena kada se novorođenče može staviti u kutiju za bebe, prema američkom Ministarstvu zdravlja i socijalnih usluga.

Vinsent je rekao da je nakon što je otkrio bebu Zoi započeo lekarski pregled, pošto je i on obučeni bolničar, i pozvao bolnički transport. Zoi je kasnije odvedena u lokalnu bolnicu na period obaveznog posmatranja i Vincent je rekao da je mogao da se vozi u kolima hitne pomoći sa njom.

"Predajo sam bebu medicinskim sestrama da mogu da rade sve što rade u bolnici, a doktora sam povukao u stranu i pitao ga: 'Kada će službenica doći ovde? Zato što bih želela da je usvojim", prisetio se Vinsent.

Na predlog lekara, Vinsent je rekao da je ostavio detaljnu belešku za bebu Zoi u kojoj objašnjava da su on i njegova supruga sertifikovani za usvajanje i da su bezuspešno pokušavali da imaju decu skoro deceniju.

"Nisam znao da li će doktor predati moju belešku nadležnom koji je vodio slučaj", rekao je Vinsent. "Iskreno, stvarno sam mislio da će to biti to i da više nećemo moći da je vidimo."

Ali u roku od nekoliko dana, Vinsent je rekao da je njegova supruga Kejti uspela da vrati Zoi kući iz bolnice. U aprilu su legalno postao njeni roditelji.

Zoey Safe Haven Baby Boxes Zoi sada ima porodicu i voljena je Foto: Privatna arhiva

"Bio je to vrtlog. Ne postoji način da se to opiše. Bilo je ludo. Svaki dan, ja i moja žena se i dalje gledamo i samo kažemo: 'Ne mogu da verujem da imamo dete' i 'Ne verujem da je naša Zoi naše dete' i kako se sve dogodilo", rekao je Vinsent i dodao da voli Zoi "od trenutka kada je te noći video njen sklopljene okice".

Dugogodišnji vatrogasac je rekao da želi da javno podeli Zoeinu priču kako bi poslao poruku njenoj majci.

"Ne radi se o meni. Ne radi se o mojoj ženi. Ne radi se o našem putu da imamo decu. Ne radi se o tome da ja budem prvi koji reaguje. Radi se o ovoj prelepoj devojčici kojoj je data šansa za život, koja je usvojena, ona je voljena i nadamo se da će njena rođena majka to videti i prepoznati da je uradila pravu stvar", rekao je Vinsent. "Ona više ne mora da brine. Njena ćerka je zbrinuta i voljena je neopisivo."

"Tako smo zahvalni što je… odlučila da Zoi da život i što je odabrala ispravno, iz bilo kog razloga, stavivši je u tu kutiju, i što nam je dala porodicu", dodao je on.

Vinsent je rekao, skoro šest meseci otkako je Zoi ostavljena u kutiji za bebe, da devojčica raste i napreduje.

"Definitivno se trudimo da ni jedan trenutak ne uzimamo zdravo za gotovo jer smo čekali i molili se toliko dugo da se ovo desi. Tako da samo uživamo u svakoj sekundi, radeći sve nove stvari u vezi sa njenim jedenjem različite hrane i slično tome, i radimo različite stvari... kao porodica", zaključio je Vinsent.

(Telegraf.rs)

Video: Lepe želje: Za Božić, od očuha tražila da je usvoji, a njen pravi otac se uopšte ne buni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Konte

    2. jul 2023 | 23:40

    Bravo!

  • Bwki

    3. jul 2023 | 07:00

    Divan čovek a i njegova supruga. Eto kakvih ljudi ima. Ovo dvoje koji če voleti to dete i pružiti mu sve a i tzv majka koja ga je ostavila kao da je kuče u pitanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA