Vreme čitanja: oko 4 min.

Velika analiza BBC: Dešifrovali su sva Putinova pojavljivanja u javnosti nakon pobune Vagnera

Vreme čitanja: oko 4 min.

Iako se od početka godine Putin nije previše pojavljivao na televiziji, tokom pršle nedelje, ruski predsednik se, u želji da ublaži krizu, pojavio čak četiri puta

  • 9
Vladimir Putin Foto-kolaž: Tanjug/AP, KREMLIN via AP

Nakon pobune Vagnerovaca, koja je brzo ugušena prošlog vikenda, mnogi su se danima pitali gde je ruski predsednik Vladimir Putin.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je prošle subote da je dogovor o okončanju pobune postignut kasno uveče. I dok su se povodom okončanja krize oglasili Peskov, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i vođa Vagnerovaca Jevgenij Prigožin, od Putina nije bilo ni traga ni glasa.

Nakon što je poostignut dogovor s Kremljom, Prigožin je iz Rostova krenuo put Belorusije, a njegovi borci povukli su se u svoje kampove.

Iako se od početka godine Putin nije previše pojavljivao na televiziji, tokom pršle nedelje, ruski predsednik se, u želji da ublaži krizu, pojavio čak četiri puta.

Obraćanje javnosti u ponedeljak

Ceo svet je još od subote uveče čekao da se povodom jedne od najvećih kriza u novijoj istoriji Rusije, ponovo oglasi i predsednik Putin. Iako su mnogi očekvali da će se predsednik obratiti u nedelju, dan nakon što je pobuna ugušena, on je to ipak učino dan kasnije.

U petominutnom govoru, on međutim, nije otkrio mnogo toga.

Tokom obraćanja ruski predsednik je pokušao da sve privuče na svoju stranu. Zahvalio se ruskoj javnosti, ruskim zvaničnicima, verskim vođama, ruskim oružanim snagama i svojim službama bezbednosti. On je tokom govora napravio razliku između vođa pobune i redovnih Vagnerovih boraca i komandanata, koje je nazvao patriotama.

Ono što je najvažnije, on je sebe predstavio kao čoveka koji je sprečio veliko krvoproliće.

"Čim su ovi događaji počeli da se odvijaju u skladu sa mojim direktnim uputstvima, preduzeti su koraci da se izbegne prolivanje krvi", rekao je tokom obraćanja Putin.

On je zatim dodao da se Rusija pomerila sa ivice i da te to najvažnije.

O tome šta će biti sa Vagenrovcima i Prigožinom, Putin nije želeo da otkriva, piše BBC.

Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Sastanak sa vojnicima u utorak

Nakon što se u ponedeljak polako smirila situacija u zemlji, Putin je u utorak brže bolje pokušao da povrati svoj autoritet koji je tokom vikenda bio poljuljan.

Na događaju, koji je organizovan na brzinu, Putin se sastao sa vojnicima koji su učestvovali u gušenju pobune. Na ceremoniji koja je organizovana na Sabornom trgu u Moskvi okupilo je oko 2.500 ruskih vojnika i bezbednosnih zvaničnika.

Ovaj trg vekovima je služio za krunisanje kraljeva i sahrane najviših zvaničnika.

Uz predsedničke fanfare Putin se spustio niz stepenice Kremlja na trg, a sve vreme je koračao dugim crvenim tepihom. Nakon što se spustio niz pomenute stepenice, Putin se kratko obratio okupljenima.

On je u govoru ponovio da je ruski narod ujedinjen, a zatim se zahvalio vojsci koja je sprečila da u Rusiji izbije građanski rat.

Ali čak i pre nego što je počeo da govori, slika je govorila više od 1.000 reči. Sve je bilo na svo mestu- pravoslavna crkva, Kremlj, predsednik i vojska.

Drugim rečima, sve ove vizuelne poruke imale su zadatak da Rusiju predstave kao zemlju čiji je narod okupljen oko Putina.

Čini se kao da su želeli da Rusi misle da su Crkva, vojska i predsednik međusobno povezani, čak i deo jedne celine.

On je govor počeo minutom ćutanja za ruske ilote koji su poginuli tokom sukoba u subotu.

I dok im u govoru odaje počast, Putin još uvek odbija da obajsni zbog čega Vagnerovci neće biti procesuirani za izdaju, iako je tri dana ranije napomenuo da će biti strogo kažnjeni.

Govor je završen intoniranjem himne, a zatim su okupljeni vojnici predsednika pozdravili oružjem.

Vladimr Putin, obraćanje, vojnici Printskrin: KREMLIN via AP

Blizak kontakt s narodom tokom posete Dagestanu

U sredu je Kremlj saopštio da će Putin posetiti sajam turizma u Dagestanu.

Njegov odlazak i blizak odnos sa ljudima, bili su potpuno suprotno onome što smo navikli da viđamo kada je u pitanju Putim, barem od početka rata u ukrajini.

Zvanični razlog zbog kog je ruski predsednik posetio Dagestan je predsedavanje sastankom o domaćem turizmu.

Iako smo navikli da se Putin tokom poseta drži podalje od građana, ovog puta to nije bilo tako. On je viđen kako ljubi decu, grli se sa ženama, rukuje se i pozira na fotografijama sa okupljenima.

Njegovu posetu Dagestanu ispratila je i ruska državna televizija.

Stručnjaci za govor tela i politički marketing ovakav opušteniji istup Putina u javnosti vide kao želju da svetu pokaže da u Rusiji još uvek ima pristalice i da je kriza daleko iza njega.

Ovacije i crteži na poslovnoj konferenciji

Nakon što se vratio iz Dagetsana, Putin je u četvrtak nastavio sa planiranim aktivnostima. Prisustvovao je poslovnoj konferenciji u Moskvi gde su predstavljeni ruski prendovi.

Kao i prethodnih puta i ova poseta imala je svrhu da pokaže da je Putin glavni, da je aktivan i da ima veliku podršku javnosti.

Ruskom predsedniku se aplaudiralo dok je ulazio u salu, a zatim je seo i saslušao uvodno obraćanje organizatora skupa.

Vladimire Vladimiroviču, zajedno sa vama i celom zemljom i mi smo sa zebnjom preživeli događaje od 24. juna. Svi smo uz vas i svi vas podržavamo", rekao je organizator.

Nakon toga usledio je još jedan veliki aplauz svih prisutnih.

Tokom boravka na konferenciji, videli smo Putina kako crta na interaktivnoj tabli. Mnogi su ovaj potez okarakterisali kao njegovu potrebu da se oseća samouvereno i da ponovo sve drži pod kontrolom.

Iako je Putin nakon krize prošlog vikenda u više narvata svojim pojavljivanjem pokušao da prikaže kako ponovo drži konce u rukama, činjenica je da su ga pređašnji događali isterali iz koloseka.

Kakve će dugoročne posledice pobuna Vagnerovaca imati na situaciju u Rusiji i predsednika Putina, ostaje nam da viidmo.

(Telegraf.rs)

Video: Putin zahvalio Vojnicima: Zaustavili ste građanski rat

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mirko

    1. jul 2023 | 11:48

    Zelenskog ne treba desigrovati on samo postoji kao figura Bajdena

  • Doktor

    1. jul 2023 | 12:48

    A kad će "velika" analiza njihovih: Borisa Džonsona, Kamile Parker, Čarlsa, Elizabete, Džordža I, II..., i ostalih, sadašnjih i bivših klovnova i klonova, sa posebnim osvrtom na to koliko krvi mlade dece je isisana da bi njihovi kraljevi i kraljice živeli po 100 i više godina. Ili su svi oni normalni i sve to što je imperija kroz vekove radila je normalno. Kada će se već jednom otopiti Grenland i svi oni glečeri, da im zauvek potope celo ostrvo, kao što su potopljena naša sela kada su pravljene brane i veštačka jezera.

  • Zemunac

    1. jul 2023 | 13:18

    Kako Bajden, jer kod Elizabete na čaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA