Vreme čitanja: oko 1 min.

Kralj Vilem-Aleksander: Izvinjavam se zbog uloge Holandije vezane za ropstvo tokom istorije i posledica

Vreme čitanja: oko 1 min.

Holandski kralj je govorio u Amsterdamu na 160. godišnjicu zakona o ukidanju ropstva u Holandiji, uključujući njene bivše kolonije na Karibima

  • 1
Holandski kralj Viljem Aleksandar Foto: Tanjug/AP

Holandski kralj Vilem-Aleksander izvinio se danas u ime Holandije zbog njene uloge vezane za ropstvo tokom istorije i posledice koje ono i danas ima.

Holandski kralj je govorio u Amsterdamu na 160. godišnjicu zakona o ukidanju ropstva u Holandiji, uključujući njene bivše kolonije na Karibima, preneo je Rojters. Kraljev govor usledio je posle izvinjenja premijera Marka Rutea krajem prošle godine zbog holandske uloge u trgovini robljem i ropstvu, preneo je AP.

Ropstvo je ukinuto u Surinamu i holandskim kolonijama na Karibima 1. jula 1863. godine, ali je većina prinudnih radnika bila primorana da nastavi rad na plantažama još 10 godina. Istraživanje objavljeno prošlog meseca pokazalo je da su kraljevi preci od ropstva zaradili današnji ekvivalent od 545 miliona evra, uključujući i profit od akcija koje su im zapravo date kao pokloni. Kada se Rute u decembru izvinio za istorijsku ulogu Holandije u ropstvu i trgovini robljem, to izvinjenje je uključivalo i kraljevsku porodicu, ali nije ponudio kompenzaciju potomcima robova.

Umesto toga, vlada je fomirala fond od 200 miliona evra za inicijative koje se bave nasleđem ropstva u Holandiji i njenim bivšim kolonijama i za unapređenje obrazovanja o tom pitanju. To nekima u Holandiji nije bilo dovoljno. Dve grupe, "Crni manifest" i "Crni arhiv", organizovale su protestnu šetnju pre kraljevog govora noseći transparent na kome je pisalo "Nema isceljenja bez reparacija".

(Telegraf.rs)

Video: Besni demonstranti konopcima srušili spomenik trgovcu robovima u Bristolu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    1. jul 2023 | 15:59

    Нека врати све паре и богатства - ТО би било некакво извињење за почетак.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA