Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostavite olupinu na miru! Javnost se protivi nastavku turističkih poseta Titaniku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Želja stradalog moreplpvca je bila da više ljudi, ne samo milioneri, milijarderi i filmski stvaraoci, posete lokaciju olupine

  • 0
OceanGate Expeditions Titanik podmornica Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Američki stručnjak za olupinu Titanika veruje da će se turističke posete nastaviti uprkos katastrofalnoj imploziji OceanGate prošlog meseca koja je odnela živote pet ljudi.

Džesika Sanders, predsednica kompanije Royal Mail Ship Titanic, iskreno je govorila o podvodnoj imploziji koja je odnela život njenog kolege, francuskog istraživača Pol-Anrija Nargeoleta, jednog od pet žrtava na podmornici Titan.

Iako je podelila svoju strepnju oko budućnosti komercijalnih ekspedicija bakon katastrofalne tragedije Titana, ona je takođe istakla Nargeoletova uverenja.

„Teško je, jer se ova završila tragedijom. Ali da li mislim da je odgovor da nikada ne bi trebalo da idete? Onda je to u suprotnosti sa osobom koju sam duboko poštovao.'

Sanders je rekla da je Nargeolet verovao da „to ne bi trebalo da bude samo za šačicu ljudi koji mogu da priušte da stignu tamo.“ Ona je podelila njegovo uverenje:

„Svako bi trebalo da može da vidi artefakte, i ne bi trebalo da samo milioner, milijarder ili  filmski stvaralac može da se spusti na mesto olupine“, piše Dejli mejl.

Navršile su se dve nedelje otkako je podmornica eksplodirala tokom putovanja do olupine Titanika, ispod površine Atlantskog okeana.

Podmornica Titan Atlantik Foto-kolaž: Tanjug/AP, weforum.org, Facebook OceanGate/Shahzada Dawood/Hamish Harding, JOEL SAGET / AFP / Profimedia

Izvršni direktor OceanGate-a Stokton Raš (61) poginuo je zajedno sa britanskim milijarderom avanturistom Hamišem Hardingom (58), kao i pakistanski milijarder Šahzada Davud (48), njegov 19-godišnji sin Suleman i Nargeolet (77).

Kanadskaa policija će ispitati „okolnosti koje su dovele do smrti“ pet članova posade u podmornici i odlučiti „da li je potpuna istraga opravdana ili ne“.

Inače, stranica pod nazivom 'Titan Ekpedition - Ekplore the Titanic' je i juče bila dostupna, a koja je ponudila priliku da se zaroni do olupine broda u podmornici kompanije.

Nakon katastrofe Titana, političari i rođaci putnika i posade Titanika pozvali su istraživače da "ostave olupinu na miru" i prestanu da vraćaju artefakte. Neki su takođe pozvali da se relikvije iz olupine poklone muzeju.

Titanik Foto: Tanjug/AP/Atlantic/Magellan

Gavin Robinson, poslanik Istočnog Belfasta u Velikoj Britaniji, gde je gradnja Titanika počela 1909. godine, istakao je da brod "ostaje pomorska grobnica za preko 1.500 duša".

Dodao je da postoji „neprijatan sukob između poštovanja lokacije i ekstremnog turizma“, i da su „problemi oko krađe i profiterstva tokom godina daleko prevazišli napore koji pomažu istorijskom razumevanju“.

Porodice onih koji su bili na brodu kada se katastrofa dogodila na njegovom prvom putovanju u aprilu 1912. takođe su pozvale potencijalne turiste da ostave olupinu kao 'grobno mesto'.

(Telegraf.rs)

Video: Otkriveni novi snimci čuvenog broda Titanik: Zavirite u najpoznatiju olupinu pod vodom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA