Vreme čitanja: oko 2 min.

Vagner grupa se oglasila: Evo šta će raditi dok se u Belorusiji ne završi njihova nova baza

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je prošle nedelje da će Vagner grupa predati svoju tešku vojnu opremu ruskim oružanim snagama nakon pobune.

  • 1
Rostov na Donu, grupa Vagner, povlačenje Foto: Tanjug/AP

Ruska plaćenička grupa Vagner saopštila je da je obustavila regrutovanje boraca na mesec dana nakon neuspele pobune koju je predvodio njen šef Jevgenij Prigožin, javlja "Newsweek".

Telegram kanal koji koristi Vagner grupa za regrutaciju objavio je kasno u nedelju saopštenje u kojem je najavljeno privremeno zamrzavanje zapošljavanja dok se njeni borci presele u Belorusiju — gde je Prigožin prognan u okviru dogovora kojem je posredovao beloruski lider Aleksandar Lukašenko nakon pobune 24. juna.

Prigožin nije viđen u javnosti od kraja pobune, kada je otišao iz južnog ruskog grada Rostova na Donu.

Državna novinska agencija RIA Novosti objavila je snimak na kojem se vidi kako šef Vagnera odlazi automobilom. Lukašenko je rekao da je sa Prigožinom postigao dogovor o deeskalaciji, nudeći njemu i njegovim borcima "apsolutno isplativu i prihvatljivu opciju za rešavanje situacije, uz bezbednosne garancije".

"Zbog privremenog neučešća PMC Vagner u specijalnoj vojnoj operaciji i preseljenja u Republiku Belorusiju, privremeno obustavljamo rad regionalnih regrutnih centara za PMC Vagner na period od mesec dana", saopštio je Vagnerov kanal za regrutaciju.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je prošle nedelje da će Vagner grupa predati svoju tešku vojnu opremu ruskim oružanim snagama nakon pobune.

"U toku su pripreme za prebacivanje teške vojne opreme Vagner PMC privatna vojna kompanija aktivnim jedinicama Oružanih snaga Ruske Federacije", navodi se u saopštenju, ne precizirajući koja će vojna oprema biti prebačena.

Prigožinov pokušaj pobune došao je usred sve intenzivnijeg sukoba između šefa Vagner grupe i ruskog vojnog vrha. Prigožin je nedavno odbio zahtev ministra odbrane Sergeja Šojgua i predsednika Vladimira Putina da Vagner grupa direktno potpiše ugovore sa Ministarstvom odbrane sa rokom do 1. jula.

Prema rečima Andreja Kartapolova, šefa komiteta za odbranu ruske Državne dume, Prigožinovi borci neće moći da učestvuju u borbama u Ukrajini bez potpisivanja ugovora sa Ministarstvom odbrane.

Saopštenje grupe dolazi nakon što su kružili izveštaji da i dalje regrutuje ljude da se bore u Ukrajini nakon pobune.

Ruska državna novinska agencija Tass izvestila je prošle nedelje da je regrutovanje boraca nastavljeno u Vagnerovim centrima u gradovima Tjumenj i Novosibirsk. A nezavisno rusko izdanje Agentsvo je saopštilo da je jednom od njegovih novinara ponuđen intervju sa Vagnerom u Murmansku, Smolensku i Rostovu na Donu.

Naučni centar Instituta za proučavanje rata kaže da satelitski snimci prikupljeni između 15. i 27. juna pokazuju da beloruske vlasti možda grade novi kamp za borce Vagner grupe u napuštenoj beloruskoj vojnoj bazi u blizini grada Asipoviči, nedaleko od Minska.

Grupa Vagner je odigrala ključnu ulogu u nastojanjima Rusije da zauzme ukrajinski industrijski grad Bahmut u regionu Donjecka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA