Vreme čitanja: oko 3 min.

Električni bicikl napravio haos u stanu: Majka i dvoje dece poginuli u požaru, otac pokušao da ih spase

Vreme čitanja: oko 3 min.

Takođe se navodi da su dva porodična psa stradala u vatrenom paklu

  • 0
Stan zgrada požar dim vatra majka devojka dete dečak Foto-ilustracija: Shutterstock., Pixabay

Požar u kojem su poginule majka i njeno dvoje dece od četiri i osam godina, dok je njihov otac uzaludno pokušavao da spase svoju porodicu, izazvao je e-bicikl koji se puni.

Gema Germenei (31), njen sin Oliver Peden (4) i ćerka Lilli Peden (8) poginuli su u petak u požaru u porodičnoj kući u Kembridžu.

Veruje se da je muškarac u 30-im godinama koji je pobegao iz zapaljene zgrade i koji je ostao u kritičnom stanju u bolnici, partner stradale Germeni, Skot Peden. On je proglašen je herojem nakon što su komšije rekle da je pokušao da spase svoju porodicu kada je požar izbio oko jedan sat posle ponoći.

„Čuli smo da je njen partner Skot pokušao da ih sve spasi kada je požar izbio usred noći. Bio je heroj, ali nije mogao da ih spase."

Gospođa Germeni je preminula na licu mesta, dok je njeno dvoje male dece preminulo kasnije u bolnici.

Meštani su opisali da su čuli vriske dok je plamen izbijao iz prozora porodične kuće, piše Dejli mejl.

Komšija, koji je tražio da ostane bez imena, rekao je: „Probudio me je alarm za automobil, ali mora da je bio alarm za dim. Onda sam čuo mnogo vike i komešanja. Muški glas je vikao: „Zovite vatrogasce“ i „zovite hitnu pomoć“. Svuda je kuljao dim i mogao sam da vidim plamen i čujem zvukove razbijanja prozora. Prva dva vatrogasna vozila stigla su za nekoliko minuta i brzo su stavili požar pod kontrolu. Nisam shvatao koliko je to ozbiljno sve dok nisam video da su neka nosila izvučena. Bilo je apsolutno užasno. Mislim da je bilo dete na jednom od nosila i da su primali reanimaciju“, ispričao je komšija.

Zidovi kuće su ugljenisani crni, a prozori polomljeni, kao posledica intenzivne vrućine i dima.

Uprkos tome što se vatrogasne ekipe bore da spreče širenje vatre na susedna imanja, dete iz susedne kuće takođe je prebačeno u bolnicu. Pretpostavlja se da je došlo do gušenja zbog udisanja dima, ali nije teže povređen.

Nakon istrage, vatrogasna služba danas je saopštila da je zaključila da je „najverovatniji uzrok bio e-bicikl koji se punio“.

„Znamo da su e-bicikli i e-skuteri trenutno popularni načini ličnog prevoza i apelujemo na sve koji imaju takve da budu svesni potencijalnih rizika i da prate jednostavne mere predostrožnosti kako bi smanjili verovatnoću pregrevanja baterija“, rekao je komandant područja Stjuart Smit.

Takođe se navodi da su dva porodična psa stradala u vatrenom paklu.

Nesreća je došla nakon što su stručnjaci prošlog meseca izdali upozorenje zbog kupovine jeftinih električnih bicikala ili skutera na mreži, kao i jeftinijih punjača.

Samo u prvih pet meseci 2023. godine, londonska vatrogasna brigada je u proseku jednom u dva dana pozivana na požar izazvan pregrevanjem litijumskih baterija.

Još nije poznato koja je vrsta e-bicikla bila u domaćinstvu Germenei-Peden u trenutku požara prošlog petka.

„Ako je skuter/bicikl ispod standarda, baterija se može lako oštetiti, što znači da je veća verovatnoća da će se zapaliti. Oni drže ogromnu količinu energije u veoma malom prostoru i razdvojeni su veoma tankim slojem koji razdvaja dve stvari. Ako zgnječite ili probušite jednu od ovih baterija, one će samo eksplodirati", objašnjava inženjer za bezbednost proizvoda.

„Kada se zapale, u nevolji ste jer gore na oko 600C, pa čak i više od te. Usijane su i tope sve oko sebe. Hemijska reakcija u bateriji stvara sopstveni kiseonik koji ih čini veoma teškim za izbacivanje.'

(Telegraf.rs)

Video: Ima mrtvih, na desetine povređenih i nestalih: Jezivi snimci velikog požara u kazinu u Kambodži

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA