≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Mislio sam da se šali": Putnik Titana otkrio šta im je direktor OceanGatea rekao kada su se zaglavili na dnu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Polovina posade, uključujući Stoktona, rekla je da bi bilo dobro da spavaju na dnu okeana, ali ostatak posade nije želeo da provede noć pod okeanom

  • 0
OceanGate Expeditions Titanik podmornica Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Čovek koji je nekada bio putnik na podmornici Titan tvrdi da je izvršni direktor OceanGate-a Stokton Raš predložio posadi da spava na brodu preko noći dok su zaglavljeni na dnu Atlantika.

Ekspedicija Džejdena Pana 2021. godine dobila je zastrašujući preokret kada je baterija Titana otkazala nešto više od dva sata nakon njegovog spuštanja do olupine Titanika na dnu okeana.

Govoreći za BBC prošle godine, snimatelj se prisetio trenutka kada je Raš rekao putnicima da se baterija ispraznila. Raš je navodno rekao putnicima da moraju da se vrate na površinu kada su bili na udaljenosti od dva fudbalska terena od olupine legendarnog broda.

„U početku sam mislio da se šali jer smo bili tako blizu dna“, rekao je Pan. "Ali onda je objasnio da se jedna od baterija ispraznila i da smo imali problema i bilo bi nam teško da se vratimo na površinu.“

Dok je Raš pokušavao da reši problem, navodno je ponudio putnicima da odu na spavanje dok je brod potonuo na dno okeana.

Polovina posade, uključujući Stoktona, rekla je da bi bilo dobro da spavaju na dnu okeana. Međutim, ostali klijenti nisu bili voljni da provedu noć pod okeanom. Na kraju, Rush je uspeo da upotrebi hidrauliku da spusti težinu i brod je bezbedno isplivao.

Izvršni direktor je viđen u izveštaju BBC kako kaže posadi da će biti dole još "16 do 24 sata".

„Spustićemo se. Dotaknućemo dno. Imaćemo komunikaciju. Možemo razgovarati sa njima“, dodao je Stokton.

Panova priča je izašla na videlo nakon što je pet putnika, uključujući Raša, poginulo tokom ronjenja aa Titaniku prošlog meseca.

Podmornica Titan Atlantik Foto-kolaž: Tanjug/AP, weforum.org, Facebook OceanGate/Shahzada Dawood/Hamish Harding, JOEL SAGET / AFP / Profimedia

Raš, samozvani "inovator" koji je nastojao da pomeri granice u ronjenju putnika - umro je u onome što se pokazalo kao poslednje putovanje Titana, nakon što je njegova komora pod pritiskom implodirala blizu dubine od 3800 metara gde Titanik počiva.

Šahzada Davud (58) i njegov 19-godišnji sin Suleman takođe su bili na brodu. Slikani su kako se smeju ruku pod ruku pre nego što su se ukrcali u podmornicu na putovanju od 250.000 dolara po osobi u kome su poginuli oni i još troje.

Kako je Dejli mejl ranije izvestio, David Lochridge, bivši direktor morskih operacija OceanGate-a koji je radio u kompaniji između 2015. i 2018. godine, otpušten je nakon što je izrazio zabrinutost za sigurnost Titana tokom većeg dela procesa izgradnje.

Raš, samozvani inovator koji je nastojao da pomeri granice u ronjenju putnika, bio je jedan od pet poginulih u onome što se pokazalo kao poslednje putovanje Titana, nakon što je njegova komora pod pritiskom implodirala blizu dubine od 3.800 metara gde leži Titanik.

Podmornica Titan i Stockton Rush Foto: Tanjug/AP

On je navodno verovao da je odlazak u dubine Atlantika u Titanu „bezbedniji od prelaska ulice“, uprkos tome što su ga desetine stručnjaka 2018. upozorili da bi „eksperimentalni“ pristupi njegove kompanije mogli biti „katastrofalni“.

Bezbednost podmornice i odbacivanje nekoliko upozorenja OceanGate-a izazvali su značajne kritike nakon što je Titan nestao tokom ronjenja na morsko dno 18. juna.

Izvršni direktor, koji je sebe smatrao više naučnikom nego prodavcem, uprkos tome što je veliki deo njegovih napora bio usredsređen na reklamiranje potpomorskih putovanja, zamoljen je 2019. da obustavi rad nakon što je stručnjak za potapanje čuo pucketanje tokom jednog od Titanovih zarona u Bahami.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo je devojka koja je poslednji put otpratila i snimila nestalu podmormnicu "Titan"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA