Vreme čitanja: oko 3 min.

Zbogom vrtići, dobrodošli starački domovi: Stanovništvo Južne Koreje sve starije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Problem zemlje sa starijom populacijom je i smanjivanja radne snage

  • 0
Međunarodni dan joge joga Foto: Tanjug/AP

Prema poslednjim podacima, stanovništvo Južne Koreje sve je starije i država prilagođava svoje ustanove za negu lica kojima je pomoć potrebna.

Broj ustanova za brigu o deci u zemlji se smanjio za skoro četvrtinu za samo nekoliko godina, što svedoči o neuspeloj kampanji vlasti da podstakne porodice da imaju više dece.

U 2017. bilo je više od 40.000 ustanova za brigu o deci, a prema novim vladinim podacima, do kraja prošle godine taj broj je pao na otprilike 30.900.

U međuvremenu, kako stanovništvo ubrzano stari, broj ustanova za brigu o starijim osobama porastao je sa 76.000 u 2017. na 89.643 u 2022, podaci su ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Ustanove za brigu o starijim osobama uključuju domove za starija lica, specijalizovane bolnice i socijalne agencije koje pomažu stariji sugrađanima u svakodnevnim aktivnostima. U međuvremenu, navedene ustanove za brigu o deci mogu biti javne, privatne i korporativne.

Najniža stopa nataliteta i najbrža stopa starenja populacije

Promena ilustruje višegodišnji problem koji Južna Koreja do sada nije uspela da reši. Ima jednu od najbržih stopa starenja stanovništva na svetu i najnižu stopu nataliteta, koja neprekidno opada od 2015. uprkos tome što vlasti nude finansijske podsticaje i stambene subvencije za parove sa više dece.

Stručnjaci ovu nisku stopu nataliteta pripisuju različitim faktorima, uključujući zahtevnu kulturu rada, stagnirajuće plate, rastuće troškove života, finansijske troškove podizanja dece, promenu stava prema braku i rodnoj ravnopravnosti i sve primetnije razočaranje među mlađim generacijama.

U prvoj deceniji 21. veka vlada je počela da upozorava da su potrebne mere podsticanja širenja porodica. Južnokorejski predsednik Jon Suk Jeol  priznao je prošle godine da je država potrošila više od 200 milijardi dolara u nastojanju da poveća broj stanovnika u poslednjih 16 godina.

Ali do sada ništa nije dalo rezultate, a efekti su sve vidljiviji u strukturi društva kao i svakodnevnom životu.

Mnoge osnovne i srednje škole zatvaraju se širom zemlje zbog nedostatka dece školskog uzrasta, navodi korejska novinska agencija Jonhap, pozivajući se na ministarstvo obrazovanja.

Slična situacija je i u drugim istočnoazijskim zemljama sa padom nataliteta, a u jednom selu u Japanu nije rođena beba 25 godina.

Sa druge strane, zbog sve brojnije starije populacije Južne Koreje, raste potražnja za adekvatnim uslugama što dodatno opterećuje državni sistem.

Siromaštvo među starijim stanovništvom

Južna Koreja ima najveću stopu siromaštva kod starijih među zemljama OECD-a (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj), a više od 40 odsto ljudi starijih od 65 godina suočavaju se sa relativnim siromaštvom.

"Penzioni sistem u Južnoj Koreji još uvek sazreva, a sadašnje generacije i dalje imaju veoma niske penzije“, naveo je OECD u izveštaju za 2021.

Stručnjaci ukazuju i na druge faktore kao što su globalni ekonomski trendovi, raspad starih društvenih struktura u kojima su deca pazila svoje roditelje i nedovoljna podrška vlade onima koji imaju finansijskih problema.

To znači da jedan broj starijih beskućnika, deo generacije koja je pomogla u obnovi zemlje posle Korejskog rata, mora da traži pomoć u prihvatilištima i narodnim kuhinjama.

Brzi porast broja ustanova za stare u poslednjih nekoliko godina može pomoći u ublažavanju nekih od ovih problema. Ali dugoročna zabrinutost za budućnost korejske privrede ostaje, jer se broj mladih radnika, koji su ključni u održavanju sistema zdravstvene zaštite i penzija, polako smanjuje.

(Telegraf.rs)

Video: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA