Vreme čitanja: oko 3 min.

Izrael je okončao ofanzivu u Dženinu, Palestinci sahranjuju mrtve: Šta je razlog nove eskalacije?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izrael tvrdi da se u kampu u Dženinu nalazi veliki broj naoružanih militanata

  • 4
Dženin Zapadna obala Izrael razaranje Foto: Tanjug/AP

Posle najveće izraelske vojne akcije za poslednjih 20 godine u Dženinu na Zapadnoj obali vojska se povukla, a Palestinci sahranjuju 12 nastradalih u izraelskim napadima.

"Sve snage su napustile Dženin. Završili smo operaciju, njeni ciljevi su ostvareni", rekao je portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari, prenosi CNN.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu potvrdio je da je vojska "završila misiju" u kampu u Dženinu ali je upozorio da bi akcija mogla da se ponovi.

Kako navodi Reuters, Izrael već dve decenije upozorava na sve veći broj naoružanih boraca u ovom gradu  kao i na povećanje zaliha oružja. Izrael tvrdi da je kamp glavni štab za planiranje i pripremanje militantnih napada kao i sigurno utočiđte za borce Hamasa i Islamskog džihada.

Sahrana Palestinci Dženin Foto: Tanjug(AP

Zvaničnici u Dženinu opisali su napad kao jedan od najgorih u poslednjih nekoliko godina, a predstavnik bolnice uporedio je nivo razaranja sa izraelskim napadima na grad 2002. godine.

Šta se dogodilo 2002. godine?

U okviru svoje operacije Odbrambeni štit na Zapadnoj obali, izraelske snage su u aprilu 2002. godine pokrenule desetodnevni napad na Dženin koji je rezultirao ubistvom preko 52 Palestinca, podseća Middleeast.net.

Tokom ofanzive, u kojoj se preko 150 tenkova, borbenih aviona i oružanih snaga spustilo na civilna područja u Dženinu, sprečeno je dopremanje medicinske pomoći i osnovnih zaliha u grad, dok je izbeglički kamp Dženin granatiran.


Piter Bukert, viši istraživač organizacije Hjuman Rajts Voč koji je učestvovao u istrazi ofanzive, okarakterisao je tadašnji napad kao "izuzetno ozbiljan" i rekao da "neki slučajevi izgledaju kao ratni zločini".

Međutim, stručnjaci kažu da postoje neke značajne razlike između današnje ofanzive i napada prethodnih godina.

Zašto sada ofanziva?

Snimci operacije pokazuju stotine oklopnih vozila i vojnika koji učestvuju u operaciji, koja je takođe uključivala pretrese kuća i hapšenja ljudi.

Vojni buldožeri su uništavali kuće i ulice, ostavljajući gomile ruševina širom Dženina.

Tarik Ziad, novinar iz Dženina, rekao je da se sadašnja ofanziva razlikuje od operacije iz 2002. godine, tokom Druge intifade.

"Izrael je 2002. znao da će invazija dovesti do kolapsa palestinskih vlasti, a u to vreme je želeo da eliminiše Palestinsku upravu jer je smatrao da je Jaser Arafat deo otpora“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Izrael više nije zainteresovan za rušenje palestinskih vlasti.

Umesto toga, rekao je on, motiv ofanzive je više usmeren na rastući oružani otpor u Dženinu, kao što su Dženinske brigade.

Sari Abu Nasr el-Din, pisac i politički analitičar smatra da su izraelske snage izazvale veliko razaranje, gađajući infrastrukturu u kampu uključujući vodovod, električnu mrežu i telefonske linije.

Takođe, izraelska vojska koristila je strategiju sličnu 2002. godini.

Kao jedan od razloga sadašnje ofanzive on navodi targetiranje grupe otpora koju Izrael optužuje za nekoliko napada.

"Drugi razlog je da se pošalje poruka građanima koji prikrivaju članove Brigade i pokazuju solidarnost sa njima. Okupacija želi da pokaže da su za uništavanje odgovorni oni koji podržavaju otpor", rekao je on.

Pominje i političke razloge od kojih su neki javno izrečeni, a neki se naziru između redova.

Šef UN za ljudska prava Folker Tirk kaže da izraelska operacija na okupiranoj Zapadnoj  obali i napad automobilom u Tel Avivu pokazuju poznat obrazac događaja - da nasilje rađa nasilje, piše CNN.

Iz Hamasa poručuju da je "strateška opcija Palestinaca da se usprotive izraelskoj agresiji i okončaju okupaciju".

(Telegraf.rs)

Video: Majka brani sinov grob od buldožera: Okršaji su svakodnevni, preostaju samo molitve

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pfc

    5. jul 2023 | 13:34

    Gde su eu, sb, oebs, usa???

  • razlog je

    5. jul 2023 | 16:37

    tolerantna religija islam

  • Zasto

    5. jul 2023 | 23:09

    Zar ne vudite koliko se prasina digla oko ukrajine ceo svet o tome prica a skori 1 vjek kako izraelci maltretiraju otimaju ubijaju palestince.ZAPADU NIJE BRIGA ZA TO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA