Vreme čitanja: oko 3 min.

Nakon pobune Vagnera, Šojgu vodi novi rat sa vojnim blogerima: Ne slave male pobede onako kako oni žele

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovi pisci su postali mete gneva ministarstva i optuženi su za distribuciju lažnih informacija i podrivanje tvrdnji Moskve

  • 1
Sergei Shoigu Sergej Šojgu Foto: Tanjug/AP

Dok se još uvek bori sa posledicama oružane pobune paravojne grupe Vagner, rusko ministarstvo odbrane nastoji da proslavi svojih nekoliko pobeda na bojnom polju u Ukrajini, ali je naišlo na problem i sada se sukobljava sa zajednicom vojnih blogera, uticajnih glasova u diskusijama o ratu.

Ukrajinske snage su ostvarile mali teritorijalni napredak tokom svoje jednomesečne kontraofanzive u istočnim i južnim regionima, iako su takođe naišle na značajan otpor ruskih trupa ukopanih duž odbrambenih linija.

Ministarstvo odbrane Rusije je tokom vikenda u nizu izjava na Telegramu tvrdilo da je u jednom konkretnom incidentu njena vojska uspešno sprečila grupu ukrajinskih vojnika da pokuša da iskrca čamce u blizini Antonovskog mosta, koji se nalazi iznad reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti.

Ruski vojni blogeri osporili su neke od tvrdnji ministarstva odbrane, prema nedeljnoj proceni Instituta za proučavanje rata (ISW), istraživačkog centra sa sedištem u Vašingtonu.

Blogeri su rekli da su ukrajinske snage uspele da uspostave položaje i da su borbe u toku. Ovi pisci su tada postali mete gneva ministarstva i optuženi su za distribuciju lažnih informacija i podrivanje tvrdnji Moskve.

"Verovatno je da rusko Ministarstvo odbrane nastoji da cenzuriše neke vojne blogere povezane sa Kremljem iz zabrinutosti da bi ovi ultranacionalisti mogli da razotkriju ruske vojne neuspehe ruskom predsedniku Vladimiru Putinu", napisali su stručnjaci ISW u svojoj analizi.

"Sukob Ministarstva odbrane Rusije sa zajednicom blogera oko trivijalne borbene operacije može da ukazuje na to da ruska vojna komanda ne misli da ima bilo kakve druge uspehe da o njima izveštava Putina usred tekuće ukrajinske kontraofanzive", dodaje centar.

Ruska zajednica vojnih blogera igra važnu ulogu u onlajn proratnim ultranacionalističkim prostorima, a neki od njenih članova su se čak i lično sastali sa Putinom.

"Jedan vojni bloger je primetio da se ruski odbrambeni zvaničnici brinu da izveštavanje o ratu od strane blogera ugrožava njihove zvanične pozicije i nagovestio je da rusk Ministarstvo odbrane možda pokušava da se oporavi od pobune Vagner grupe", navodi se u analizi ISW.

Jevgenij Prigožin Yevgeny Prigozhin Vagner grupa Wagner group Foto: Profimedia/WillWest News/east2west news

Iako je to možda slučaj, preuveličavanje gubitaka na ukrajinskom bojnom polju nije nova taktika ruskog vojnog rukovodstva, koje je dosledno propagiralo nepouzdane informacije o 16-mesečnom ratu i nastavlja to da čini nakon nedavne pobune, prenosi Insider.

Plaćenici Vagner grupe, predvođeni osnivačem i šefom organizacije Jevgenijem Prigožinom, izveli su svoju kratkotrajnu pobunu protiv ruskog ministarstva odbrane krajem juna nakon meseci rasta tenzija između dve frakcije.

Nakon što je brzo zauzeo južni grad Rostov na Donu, Vagner je krenuo prema Moskvi, skoro stigavši do grada, pre nego što je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko posredovao u pregovorima između Kremlja i Prigožina.

Kao deo sporazuma, Prigožin je poslat u egzil u Belorusiju, a Vagnerovim borcima su date opcije da se vrate svojim kućama u Rusiji, da potpišu ugovore sa ruskim ministarstvom odbrane ili da se pridruže svom šefu u Belorusiji.

Sekretar za štampu Pentagona general Pat Rajder rekao je prošle nedelje da su SAD primetile Vagnerove "elemente" na teritorijama Ukrajine koje je okupirala Rusija.

"Prošla nedelja je bila teška na liniji fronta. Ali napredujemo. Idemo napred, korak po korak!" napisao je u ponedeljak na Tviteru ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, uz snimke intenzivnih borbi.

"Zahvaljujem svima koji brane Ukrajinu, svima koji vode ovaj rat do pobede Ukrajine!", poručio je on.

(Telegraf.rs)

Video: Poruka Jevgenija Prigožina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA