≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Snimci sa prethodne misije Titana lede krv: Кapetan je izgubio kontrolu nad podmornicom, putnici prestravljeni

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Razmišljao sam, o ne, nemojte mi reći da smo 300 metara udaljeni od Titanika i da ćemo morati da se popnemo na površinu"

  • 0
OceanGate Expeditions Titanik podmornica Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Pilot podmornice Titan izgubio je kontrolu nad brodom pre nego što je počeo da se okreće za 360 stepeni u prethodnoj misiji dok su prestravljeni putnici čekali pomoć, a jezivi snimci ovih momenata zabeleženi su u dokumentarcu BBC-ja.

Pet putnika je bilo na 300 metara od olupine Titanika tokom prošlogodišnje misije kada je pilot Skot Grifit rekao „imamo problem“ – reči koje niko ne želi da čuje na oko 3.800 metara ispod nivoa mora.

Snimak iz unutrašnjosti podmornice, snimljen kao deo BBC-jevog dokumentarca iz 2022. prikazuje zabrinutu ekipu koja sluša Grifita dok im govori kako nešto nije u redu s Titanovim potisnicima.

Tehnička greška značila je da se podmornica nekontrolisano vrtela u krug i nije mogla da se kreće napred niti nazad. Jedna putnica je viđena sa glavom u rukama dok su putnici bespomoćno čekali na pomoć posade na matičnom brodu.

U dokumentarcu, zabrinuti Grifit je rekao putnicima:

"Ne znam šta se dešava, osećam se kao… Ne znam šta se dešava. Nešto nije u redu s mojim potisnicima. Pokušavam i ništa se ne događa… O ne, imamo problem. Kada se guramo napred, jedan od potisnika upravo sada ide unazad“.

Vidi se kako Grifit, sa zabrinutošću, mahnito radi na kompjuteru pre nego što je pitao posadu, koja je gledala kroz jedan otvor na podmornici, da li se okreće, na šta je ona odgovorila potvrdno, piše Dejli mejl.

U intervjuu nakon ove misije, Rojas je za BBC rekao:

„Znate šta sam mislio, nećemo uspeti. Mi smo bukvalno 300 metara od Titanika i iako smo već u polju krhotina, ne možemo nigde da idemo osim da se vrtimo u krug“.

Drugi putnik na Titanu u to vreme, Oisin Fanning, rekao je:

"Razmišljao sam, o ne, nemojte mi reći da smo 300 metara udaljeni od Titanika i da ćemo morati da se popnemo na površinu".

podmornica Foto: Tanjug/AP

Dokumentarac prikazuje i izvršnog direktora Oušngejta Stokton Raša, koji je poginuo na podmornici Titan sa još četvoro putnika prošlog meseca nakon što je podmornica implodirala, kako pomaže posadi da smisli način da reprogramira kontrolor, dozvoljavajući potresenoj posadi da odahne dok je Titan počeo da se kreće napred ka Titaniku.

Podsetio, pet putnika, uključujući Raša, britanskog milijardera Hamiša Hardinga i francuskog istraživača Pol Henri Nargeoleta, Šahzada Davuda (58) i njegovog 19-godišnjeg sina Sulemana, poginuli su tokom ronjenja do Titanika prošlog meseca.

Video: Otkriveni novi snimci čuvenog broda Titanik: Zavirite u najpoznatiju olupinu pod vodom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA