Vreme čitanja: oko 2 min.

Africi preti rascep, pukotina se širi svake godine: Nastaje šesti okean na Zemlji?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istočnoafrički rascep formiran je pre najmanje 22 miliona godina

  • 4
Afrika Suva zemlja poukla pukotina popucala, suša, zemljotres Foto: NASA, Shutterstock

Ogromna pukotina koja prodire kroz Afriku mogla bi da podeli kontinent na dva dela i formira šesti okean na Zemlji, upozorili su naučnici.

Zemlje duž jugoistočne obale postale bi džinovsko ostrvo, a nastalo bi potpuno novo more od Etiopije do Mozambika.

Takozvani istočnoafrički rascep formiran je pre najmanje 22 miliona godina, ali je pokazao aktivnost tokom poslednjih nekoliko decenija - pukotina se pojavila duž pustinja Etiopije 2005. godine i širi se brzinom od 2,5 centimetra godišnje.

To je rezultat udaljavanja dve tektonske ploče, ali tačan mehanizam u to vreme nije bio u potpunosti poznat.

Nedavno je objavljena studija u kojoj se navodi da rascep podstiče masovno izbacivanje pregrejane stenovite materije iz jezgra naše planete.

Afrika mapa Foto: NASA

Iako se ne očekuje da će se Afrika prepoloviti još najmanje pet miliona godina, kada se to desi, Somalija i polovina Etiopije, Kenija i Tanzanija formiraće novi kontinent, piše Daily Mail.

"Ne znamo da li će se ovaj rascep nastaviti sadašnjim tempom da bi se na kraju otvorio okeanski basen, poput Crvenog mora, a zatim kasnije prerastao u nešto mnogo veće, poput male verzije Atlantskog okeana. Ili bi se stvari mogle ubrzati? Možda bi rascep mogao i da se zaustavi, kao što je Atlantik učinio pre nego što je počeo da se širi po morskom dnu? Trenutnom brzinom, more veličine sadašnjeg Crvenog mora moglo bi se formirati za oko 20-30 miliona godina",. rekao je Ken Mekdonald, profesor na Univerzitetu Kalifornije u Santa Barbari za britanski tabloid.

Pukotina od 56 kilometara, koja se pojavila 2005. već pokazuje znake novog mora u blizini Etiopije.

I još jedan rascep pogodio je Keniju 2018. nakon obilnih padavina, primoravajući ljude da napuste svoje domove i zatvore puteve.

Mekdonald veruje da će istočnoafrički rascep izazvati još pukotina u budućnosti.

Geolog Dejvid Adede rekao je za lokalni Daily Nation da veruje da je pukotina ispunjena vulkanskim pepelom, ali da su jake kiše odnele materijal i otkrile pukotinu.

Ali lokalni stanovnici tvrde da se rascep dogodio naglo i brzo, a neki su prijavili da su osetili kako se zemlja trese.

Istraživači veruju da se rascep povećava jer se dve tektonske ploče udaljavaju jedna od druge - somalijska ploča na istoku i nubijska ploča na zapadu.

Pomeranje dve tektonske ploče primećeno je 2004. godine na Tehnološkom univerzitetu u Delftu u Holandiji gde su istraživači otkrili da se rascep pomera pet milimetara godišnje.

Istočnoafrički rascep proteže se od Adenskog zaliva na severu do Zimbabvea na jugu i prolazi kroz niz dubokih dolina, oštrih padina i vulkanskih vrhova.

(Telegraf.rs)

Video: Gori vatra na vrhu Kilimandžara: Najviši vrh Afrike pred ekološkom katastrofom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa

    6. jul 2023 | 18:28

    Ako je počelo ore 22 miliona godina a 2,5cm godišnje onda je situacija vrlo ozbiljna. Poslednji je trenutak da se oglase zvona za uzbunu, 5 miliona godina će proći kao dlan o dlan.

  • Ateista

    6. jul 2023 | 16:25

    Rascep je bio i u Srbiji i stvorila se nova južna granica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA