Vreme čitanja: oko 1 min.

Lukašenko: Imaćemo veto nad upotrebom nuklearnog oružja koje Rusija postavlja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako ja ili naš narod ili naša država nešto ne želimo – onda znači da se to neće desiti, rekao je Lukašenko

  • 6
Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko / Foto: Tanjug/AP

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da će imati veto na bilo kakvu upotrebu taktičkog nuklearnog oružja koje Rusija postavlja na njegovoj teritoriji i dodao da je nagovorio špijune Zapada da propuste transport bojevih glava.

Predsednik Vladimir Putin, koji vlada najvećom svetskom nuklearnom silom, najavio je u martu plan za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, što je prvi potez Moskve u vezi sa raspoređivanjem takvih bojevih glava van Rusije od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, preneo je Rojters.

Putin je rekao da raspoređivanje oružja nije u suprotnosti sa Sporazumom o neširenju nuklearnog oružja iz 1968. godine, jer će oružje biti pod kontrolom Rusije, kao što američko nuklearno oružje u Evropi formalno kontrolišu Sjedinjene Američke Države.

Međutim, Lukašenko je više puta govorio da će imati pravo veta u bilo kojoj upotrebi ruskog taktičkog nuklearnog oružja, nad kojim Putin ima konačnu moć donošenja odluka.

"Kontrolu savršeno sprovode zajedno Belorusi i Rusi“, rekao je on.

Dodao da je siguran da bi se, ako bi Rusija ikada odlučila da upotrebi nuklearno oružje, konsultovala sa svojim najbližim saveznikom, Belorusijom.

"Ako ja ili naš narod ili naša država nešto ne želimo – onda znači da se to neće desiti", rekao je Lukašenko.

Naveo je da niko ne želi da napadne Sjedinjene Američke Države ili evropske sile nuklearnim oružjem, rekavši da ono služi isključivo u defanzivne svrhe.

Federacija američkih naučnika je u istraživačkoj belešci prošlog meseca navela da tek treba da pronađe vizuelne dokaze, koji bi ubedljivo ukazivali na prisustvo aktivnog postrojenja za nuklearno oružje na teritoriji Belorusije.

(Telegraf.rs)

Video: Rusi lansirali raketu: "Sarmat" ili "Satana" sve je jedno jer pogađa svaku tačku na planeti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA