Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je ovo na krovu nuklearke u Zaporožju? Sateliti snimili neobične predmete

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon što su objavljene fotografije ponovljeni su pozivi međunarodnim inspektorima da se odobri potpuniji pristup elektrani

  • 18

Najnovije satelitske fotografije pokazuju da se na krovu nuklearne elektrane Zaporožje, na reaktoru 4, nalaze neidentifikovani objekti bele boje.

Snimci, koje je načinila kompanija Planet Labs, nastali su 5. jula, dan nakon što je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio da je u nuklearki postavljen eksploziv.

Elektrana je pod kontrolom ruskih snaga od 4. marta 2022. godine.

Na fotografijama, koje su nastale 5. jula oko 10 časova po našem vremenu, vidi se pet belih objekata na krovu nuklearke.

Dva sata kasnije, na krovu su uočena samo tri predmeta.

Prethodno tokom ranog jutra, na krovu nisu bili snimljeni nikakvi predmeti.

Veruje se da objekti možda nisu mogli da budu uočeni usled prelamanja svetla, a takođe nije moguće utvrditi o kakvim je objektima reč na osnovu satelitskih snimaka.

Podsetimo, predsednik Volodimir Zelenski je u utorak rekao da Ukrajina poseduje obaveštajne informacije da su ruske trupe u nuklearki postavile predmete koje veoma podsećaju na eksploziv.

Novi satelitski snimci pokazuju nepoznate oblike u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporizhzhia Foto: Planet Labs

"Možda žele da simuliraju napad u elektrani. Možda su osmislili neki drugi scenario", rekao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine je rekao da su predmeti postavljeni na krovove reaktora 3 i 4.

Stručnjaci kažu da je na osnovu ovih snimaka teško utvrditi šta je zaista postavljeno na krovu nuklearne elektrane Zaporožje.

"Teško je suditi na osnovu slika šta pokazuju promene na krovovima, uključujući i to da li su one na bilo koji način povezane sa eksplozivnim napravama koje su pominjale ukrajinske obaveštajne službe", rekla je Darja Dolzikova, iz jedinice za širenje i nuklearnu politiku Kraljevskog instituta ujedinjenih službi (RUSI).

Dolzikova, pak, dodaje da su nezavisne, pouzdane fotografije važne i da mogu da pomognu u verifikaciji tvrdnji o tome šta se dešava u nuklearki.

"Međutim, slike, uključujući izazove vezane za verifikaciju onoga što zapravo pokazuju, takođe još jednom naglašavaju važnost davanja pristupa IAEA (Međunarodne agencije za atomsku energiju)", rekla je Dolzikova.

Podsetimo, agencija je zatražila dodatni pristup krovovima dve reaktorske jedinice, kao i turbinskim halama i nekim delovima rashladnog sistema u elektrani kako bi potvrdila odsustvo eksploziva.

"Naši stručnjaci moraju biti u stanju da provere činjenice na terenu. Njihovo nezavisno i objektivno izveštavanje bi pomoglo da se razjasni trenutna situacija na lokaciji, što je ključno u ovom trenutku",  rekao je generalni direktor IAEA Rafael Grosi.

(Telegraf.rs)

Video: Rupe na krovovima, okolo dim: Satelitski snimci otkrivaju kako izgleda nuklearna elektrana Zaporožje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    7. jul 2023 | 10:09

    Koji folirant ovaj Zelenski

  • Map

    7. jul 2023 | 11:35

    Kad Zelenski kaze a ameri snime ma to je sigurno istina ali kad bi se zezali

  • Панта

    7. jul 2023 | 10:20

    Потпуно јасно се види да један рус пече белу рибу на роштиљу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA