Vreme čitanja: oko 1 min.

Pala holandska vlada: Rute podnosi ostavku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kriza je nastala nakon pokušaja Ruteove konzervativne Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD) da ograniči protok tražilaca azila u Holandiji podelio četiri stranke vladajuće koalicije, pošto su dve manje stranke odbile da podrže taj predlog

  • 5
Mark Rute Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Holandska vlada pala je danas jer nije postignut dogovor o ograničavanju imigracija, potvrdila je Hrišćanska unija, jedna od četiri članice vladajuće koalicije.

"Četiri stranke su odlučile da ne mogu da postignu sporazum o migraciji. Stoga su odlučile da okončaju mandat ove vlade", rekao je portparol stranke Tim Kuejsten.

On je time potvrdio izveštaj holandske novinske agencije ANP koja je javila da će premijer Mark Rute podneti ostavku svog kabineta jer nije postignut dogovor o merama za suzbijanje imigracije.

Kriza je nastala nakon pokušaja Ruteove konzervativne Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD) da ograniči protok tražilaca azila u Holandiji podelio četiri stranke vladajuće koalicije, pošto su dve manje stranke odbile da podrže taj predlog.

Napetosti su dostigle vrhunac ove nedelje, kada je Rute zahtevao podršku za predlog da se ograniči ulaz deci ratnih izbeglica koji su već u Holandiji i da porodice moraju da sačekaju najmanje dve godine pre nego što se ujedine.

Zbog ovog predloga je Hrišćanska unija odlučila da napusti vladu, što je izazvalo krizu.

Holandija već ima jednu od najstrožih imigracionih politika u Evropi, ali je Rute pod pritiskom desnice mesecima pokušavao da pronađe način da dodatno smanji priliv tražilaca azila.

Broj zahteva za azil u Holandiji porastao je prošle godine za trećinu, na više od 46.000, a Vlada je predvidela da bi taj broj mogao da se poveća na više od 70.000 ove godine, što bi prevazišlo rekord iz 2015. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ffm

    8. jul 2023 | 08:29

    Kada su nasi na redu?

  • 🙄

    8. jul 2023 | 09:07

    Čim se video sa malerom. Da se za zelen bor uhvati...

  • Utrecht

    8. jul 2023 | 16:33

    Mark Rutte je najveća nesreća koja je zadesila ikada zadesila holandski narod. Zna se da je on najbolji učenik i omiljena pudlica Klausa Schwaab-a koja otima zemlju seljacima da bi gradio kuće za migrante, šalje 2 milijarde za UKR a po zadnjim podatcima 1,8 Mio ljudi u NL nema dovoljno za osnovne životne potrebe. Imamo najviše poreze na gorivo u Europi a ukrajinci su oslobodjeni plaćanja kazni. Lista je prilično duga. Litra 95 2,20€.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA